bratislava tsjecho-slowakije weetjes lage tatra column foto taalgids

Nieuwsbrief editie 122 : Buurland Slowakije


DOBRY DEN
Tsjechië en Slowakije. Door hun gemeenschappelijke geschiedenis worden de landen vaak in een adem genoemd. Ook als het om vakantie gaat zijn de landen goed te combineren.

Het populaire Tsjechië wordt veel beter bezocht dan Slowakije, wat eigenlijk vreemd is. Want de Slowaken hebben veel te bieden. U kunt dagenlange wandelingen maken in de Tatra gebergtes, de oude stad bezoeken in Bratislava of middeleeuwse kastelen bezoeken in pittoreske dorpjes.

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrieven leest u meer over de hoogtepunten van buurland Slowakije.


 
BRATISLAVA
De smalle straatjes in het centrum van Bratislava dateren nog uit de Middeleeuwen. Over de oude keien wandelt u naar vele historische kerken en de statige burcht. Langs de Donau staan moderne glanzende cafés. Een contrast met de buitenwijken waar oninspirerende flats de boventoon voeren.

De hoofdstad van Slowakije ligt aan de voet van de Kleine Karpaten en een middeleeuwse kasteel domineert de skyline. Gelegen op een 85 meter hoog plateau, is de burcht vanuit de hele stad te zien. Vanaf de muren van het gebouw dat uit de tiende eeuw stamt, heeft u het beste uitzicht over de stad. Met goed weer kunt u Oostenrijk zien liggen.

Bratislava heeft een levendig centrum. In de oude stad zijn kleine barretjes waar de pullen bier snel worden gevuld. In de galeries kun je nieuwe talenten ontdekken. En culinair hoogstaande restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Bratislava is booming. Steeds meer toeristen ontdekken de stad en genieten van het grote culturele aanbod.

naar boven
 
WIN KAARTEN BUURMAN EN BUURMAN
Het Tsjechische tv-programma Buurman & Buurman is bekend over de hele wereld. De twee onhandige klussers zijn nu ook te zien in het theater! Als Buurman & Buurman besluiten te verhuizen moet er natuurlijk van alles gebeuren.

Meubels sjouwen, een nieuwe keuken installeren, de vloer schuren en er mag ook wel een nieuw behangetje aan de muur. Nog even de schilderijtjes netjes ophangen, en klaar! Als dat maar goed gaat… Hun lijfspreuk: ‘A JE TO!’ roept straks de hele zaal luidkeels mee.

Wilt u kaartjes winnen voor de voorstelling! Ga naar de prijsvraag.

 
GESCHIEDENIS TSJECHO-SLOWAKIJE
Sinds 1 januari 1993 zijn Tsjechië en Slowakije aparte landen. Daarvoor kende de soevereine staat een broeierige geschiedenis. Tsjecho-Slowakije verklaarde zich in oktober 1918 onafhankelijk na het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije. De onafhankelijkheid was van korte duur. In 1938 bezetten de nazi’s het hele gebied.

Evenals andere landen heeft Tsjecho-Slowakije zwaar te lijden gehad onder de Tweede Wereldoorlog. Van de 40.000 joden in Praag werden er 36.000 in de gaskamers van Auschwitz vermoord.

Na de Tweede Wereldoorlog herstelde Tsjecho-Slowakije haar onafhankelijke staat. De Communistische Partij won de verkiezingen. Twee jaar later pleegde deze een staatsgreep en maakte van Tsjecho-Slowakije een volksrepubliek.

In 1968 kwam de hervormingsgezinde partijleider Alexander Dubcek aan de macht. De Praagse Lente werd ingeluid. Maar het Warschaupact maakte er al snel een einde aan. In de jaren 80 waren er regelmatig demonstraties en massabetogingen in Praag. In 1989 uitte dat in de Fluwelen Revolutie.

Een jaar later kwamen er weer vrije verkiezingen. Het Burgerforum won met 45% van de stemmen. Met het wegvallen van de dictatuur wilden de Slowaken meer autonomie. Op 17 juli 1992 verklaarden ze zich soeverein.

naar boven
 
WIST JE DAT...
.
.. het 35 inwoners tellende dorpje Vlkolínec een populaire toeristische attractie in Slowakije is? Het pittoreske dorpje staat sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst omdat het een perfect, en onaangetast, voorbeeld is van de historische bouwstijl uit de regio Noordelijke Karpaten. 

... het Trnava in West-Slowakije het oudste stadje van het land is? Er zijn veel historische kerken. Het stadje heeft zelfs de bijnaam Klein Rome. Je kunt de stad te voet verkennen of een fiets huren.

... Kasteel Čachtice een bezoekje waard is om haar bloedige geschiedenis? In de 17e eeuw heeft een gestoorde gravin meer dan 600 vrouwen vermoord en gemarteld in deze burcht. Het verhaal gaat dat ze zich in hun bloed waste om jong te blijven.  

naar boven
 
LAGE TATRA
De frisse geur van naald- en loofbomen, helder blauwe stroompjes, romantische valleien en grijze berghellingen. Lage Tatra, het broertje van Hoge Tatra, is het meest uitgestrekte gebergte van Slowakije.

De hoogste berg is Dumbier (2043 meter). Deze ligt in het midden van de bergketen en dient als gids tijdens lange wandeling door de wilde natuur. Bent u ervaren, dan kunt u de top van de Dumbier beklimmen.

Het mooiste dal van Lage Tatra is het Demänovsky dal. Hier vindt u talloze spelonken en druipsteengrotten. Een gids vertelt u de verhalen achter de stalagmieten en stalactieten.

Watersporters kunnen hun hart ophalen bij het zeer geliefde stuwmeer Liptovska Mara bij Liptovsky Mikulas. Er zijn genoeg mogelijkheden om te windsurfen en waterskiën. Mogelijkheden te over, het mag dan ook geen wonder zijn dat de Slowaken hier zelf ook graag op vakantie gaan.

naar boven
 
COLUMNIST GEZOCHT
Na zijn 100ste column geeft Radomir met liefde het stokje over aan een nieuwe columnist. Wij bedanken hem voor zijn prachtige en inspirerende verhalen. En zijn vanaf nu op zoek naar een nieuwe columnist.

Dus woont u in Tsjechië, gaat u er graag op vakantie of heeft u een passie voor het land en wilt u die graag met ons delen? Stuur een mail naar contact@getaway.nl en misschien ziet u uw verhaal wel in de volgende Tsjechie.nl nieuwsbrief.

 
FOTO VAN DE MAAND
Foto van Čertova Zed in Šmirzov door Lotte Kok.

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'Foto van de maand.' De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van voorgaande maanden.

 
WIN TAALGIDS TSJECHIE
Tsjechisch is de landstaal van de republiek Tsjechië, die in 1993 ontstond na de opdeling van Tsjecho-Slowakije. In de republiek Slowakije spreekt men Slowaaks, dat zo nauw verwant is aan het Tsjechisch dat beide volken elkaar met wat moeite kunnen verstaan. U kunt deze taalgids dus ook in Slowakije gebruiken.

Met deze gids kunt u zich redden in aangename en onaangename situaties en kweekt u bij de lokale bevolking ‘goodwill’ met de korte zinnen. Deze taalgids is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken zoals: overnachten, medische hulp, winkelen en problemen in de stad.

Tsjechie.nl mag drie keer de ANWB taalgids Tsjechië weggeven.

 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totaal flauwekul? Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

'Ik ga liever naar Slowakije op vakantie dan naar Tsjechië.'

Klik op de stelling om uw mening te geven.

 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

Tsjecho Reizen |
Te koop: Huis in Lipno Dreams

Dit luxe park is gebouwd op een van de mooiste plekjes van Zuid Bohemen. Bij het plaatsje Lipno nad Vltavou aan de rand van het Lipnomeer heeft u de mogelijkheid uw droom waar te maken.

- Prijs: va EUR 161.000
- Streek/plaats: Zuid Bohemen, Lipno nad Vltavou
- Objectcode: TR 890
- Klik hier voor meer info 

 
VOORDEEL VOOR NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u 10% korting op de wijnen van VINICE.


Of 10% korting op de Lonely Planet Czech & Slovak Republics, 10% korting op Pimp je Koffer, 10% korting bij de Outdoorwinkel.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Geweldige appartementen, gezellige hotels en fantastische residences op toplocaties in Praag!

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Bohemia Travel heeft een uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen