boheemse woud win steden weetjes kuuroorden column foto stelling

Nieuwsbrief editie 123 : Het Wilde Westen


DOBRY DEN
Op tien uur rijden van Nederland, vlakbij de Tsjechische grens met Duitsland, ligt vakantieparadijs West-Bohemen. Een gebied dat rijk is aan cultuur en natuur. Met kilometerslange uitgestippelde wandelroutes door de loofbossen, schilderachtige dorpjes, historische kastelen en vele geneeskrachtige bronnen. 

Lees in deze Tsjechie.nl nieuwsbrief alles over West-Bohemen. 

 
BOHEEMSE WOUD
Sumava, ofwel het Boheemse Woud, is jarenlang verboden terrein geweest. Het grensgebied maakte onderdeel uit van het IJzeren Gordijn. Maar ook voor die tijd werd het dichtbegroeide stuk natuur nauwelijks bezocht. Daardoor kon het Boheemse Woud zijn gang gaan en is het een van de oudste stukken natuur van Europa. 

Goede schoenen aan, een rugzak vol lekkernijen en fototoestel bij de hand. Voor wandelliefhebbers zijn er oneindig veel mogelijkheden. Wilt u een uurtje lopen of bent u graag de hele dag op pad? In totaal ligt er 500 kilometer aan paden. Er zijn honderden uitgestippelde wandelroutes, in alle moeilijkheidsgraden. 

Wilt u een dagje wat anders? Dan kunt u de bossen ook met een gehuurde of zelf meegebrachte fiets verkennen. Maar er zijn in deze streek nog veel meer mogelijkheden om lekker actief bezig te zijn. Denk aan: golfen, tennissen en paardrijden.  

En wanneer het winter is, en een dikke pak sneeuw het gebied bedekt, kunt u skiën, snowboarden, rodelen of sneeuwwandelen!

naar boven
 
WIN ANWB TAALGIDS TSJECHIE
Tsjechisch is de landstaal van de republiek Tsjechië, die in 1993 ontstond na de opdeling van Tsjecho-Slowakije. In de republiek Slowakije spreekt men Slowaaks, dat zo nauw verwant is aan het Tsjechisch dat beide volken elkaar met wat moeite kunnen verstaan. U kunt deze taalgids dus ook in Slowakije gebruiken.

Met deze gids kunt u zich redden in aangename en onaangename situaties en kweekt u bij de lokale bevolking ‘goodwill’ met de korte zinnen.

Laat weten waarom jij de ANWB Taalgids Tsjechië moet winnen!

 
DRIE BIJZONDERE STEDEN
Domazlice - Grenzend aan het Boheemse woud en de Duitse grens is Domazlice het thuisland van de Chodden, ook wel de Boheemse Schotten genoemd. Ze spelen een muziekinstrument dat veel weg heeft van de Schotse doedelzak. Ieder jaar in augustus zijn de Chodse feesten, vol oude volksgebruiken. Tijdens deze feesten kunt u smullen van Chodse koeken en luisteren naar traditionele muziek.

Plzen - Per jaar tikken de Tsjechen met zijn allen gemiddeld 170 liter bier weg per persoon. De geschiedenis van bier in Tsjechië gaat eeuwen terug. De stad Plzen is de bakermat voor de goudgele rakkers wat in de rest van de wereld bekend staat als pils. Aanrader is een rondleiding door de Urquell pilsener brouwerij. 

Kladruby - In 1572 wees keizer Maximiliaan II het plaatsje Kladruby aan als plaats waar statige koetspaarden te fokken. Zwarte paarden om de koetsen te trekken en witte om op te rijden. De paarden, kladrubers, zijn het oudste geregistreerde paardenras ter wereld. Rond Kladruby kun je een aantal mooie kastelen bezoeken zoals Becov, Kynzvart, Klasterec nad Ohri en Krasny Dvur.

naar boven
 
WIST JE DAT...
.
.. het woord bohemien uit de Bohemen stamt? In Frankrijk werd de term in eerste instantie gebruikt om zigeuners mee aan te duiden. De zigeuners beweerden afkomstig te zijn uit de Bohemen. Sinds de negentiende eeuw staat bohemien ook voor een vrijgevochten persoon zonder traditionele levensstijl.

... het stadje Klatovy in West-Bohemen een stedenband heeft met het Noord-Hollandse plaatsje Heemskerk? Beide steden hebben ongeveer evenveel inwoners. De partnerschap moet  het wederzijds begrip verbeteren en het Europa-gevoel bevorderen.

... in het Oberpfälzer Wald veel burchten en kastelen zijn gebouwd rond de twaalfde eeuw? Het middelgebergte in West-Bohemen strekt zich ruim 100 km uit langs de grens tussen Duitsland en Tsjechië en had een belangrijke strategische positie.

naar boven
 
KUUROORDEN
De indrukwekkende witte badpaviljoenen en galerijen van Karlovy Vary zijn een plaatje. Het grootste kuuroord van Tsjechië is met zijn vele sanatoria, pensions en hotels een drukbezochte toeristenbestemming. Karlovy Vary dankt zijn roem aan de Tepla rivier, waar het bronwater soms wel zeventig graden is. 

Een extraatje bij dit kuurplaatsje is dat er na het relaxen ook genoeg te beleven is. U kunt er heerlijk op een terrasje zitten of eten in een van de vele gezellige restaurantjes. En tijdens het jaarlijkse Internationale Filmfestival stroomt het stadje vol met filmsterren uit de hele wereld. 

Een ander bekend kuuroord is Marianske Lazne. Het eerste sanatorium werd opgericht in 1805. De koolzuurbronnen maakten de stad al snel beroemd. Marianske heeft een cultureel centrum met statige concertzalen, waar jaarlijks het Chopin festival wordt gehouden. De bosrijke omgeving en fraai aangelegde parken zijn ideaal voor genezing, herstel of om gewoon lekker te ontspannen.

Bent u op zoek naar een kuuroord zonder verdere afleiding dan is Konstantinovy Lazne misschien iets voor u. Naast kuren is de grote trekpleister de natuur. Na een verblijf in deze bosrijke omgeving met herten, reeën, everzwijnen en zangvogels voelt u zich als herboren.

naar boven
 
COLUMN: VERVEEL JE JE NOU NIET?
`Verveel je je nou niet?` Een veelgestelde vraag door vrienden en familie. En ik begrijp dat ook wel. Als je emigreert van stad (Utrecht,  300.000 inwoners) naar dorp (Markousovice, 300 inwoners) dan verandert er natuurlijk best veel.

Maar alles went, en nu ik dit stukje schrijf staar ik even naar buiten naar onze walnootboom die we bij dit huis kregen. We proberen elk jaar van de jonge noten wodka te maken, maar een onverwachte sneeuwbui in mei  heeft roet in de goulash gegooid. 

Lees Verveel je je nou niet van onze nieuwe columnist Harm-Jan.

 
FOTO VAN DE MAAND
Foto van Koperen brouwketels in de Pilsner Urquell brouwerij in Plzen door Peter Stam.

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'Foto van de maand.' De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor alle foto's van de maand.

 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

'West-Bohemen heeft de mooiste wandelroutes van heel Tsjechië.'

Klik op de stelling om uw mening te geven.naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights: 

TSJECHO REIZEN | TE KOOP: BUNGALOW MARINA LIPNO

In een door Landal verhuurd park Marina Lopno Resort liggen 300 woningen. De woningen, gebouwd in appartementen, zijn van verschillende types en van verschillende prijzen variërend van E 50.000,- tot E 150.000,- afhankelijk van de grootte en de ligging van de woning.

- Prijs: va EUR 115.000
- Streek/plaats: Zuid-Bohemen, Lipno Nad Vltavou 
- Objectcode: TR204
- Klik hier voor meer info 


 
VOORDEEL VOOR NIEUWSBRIEFLEDEN
Jij bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijg je 10% korting bij Tsjechshop, de Tsjechië winkel.


Of 20% korting bij Omniversum, 10% korting bij Pimp je Koffer, 20% korting op jouw fotoalbum of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!


naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Tsjechië is prachtig in de herfst! Nog even er tussenuit in een sfeervol vakantiehuis

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Tsjechië is prachtig in de herfst! Nog even er tussenuit in een sfeervol vakantiehuis

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl