zeilen win golfen weetjes fietsen column foto voordeel

Nieuwsbrief editie 124 : Sportief TsjechiŽ


DOBRY DEN!
Tsjechië staat onder andere bekend om de mooie natuur. Hierdoor is het een ideale plek voor sportieve reizigers. Het land weet sport en natuur op een perfecte manier te combineren. Wat dacht u van zeilen op het Lipnomeer, golfen in de rustige bossen van Moravië of fietsen langs Brno?

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief meer over sporten in de natuur van Tsjechië.

 
ZEILEN
De zeilen staan strak, er waait een goed windje en de boot suist over het wateroppervlak. Voor zeilliefhebbers heeft Tsjechië genoeg te bieden. De natuurwateren en stuwmeren zijn namelijk heel geschikt voor watersporten.
 
Het grootste en meest populaire stuwmeer van Tsjechië is het Lipnomeer. Dit water is vijftig kilometer lang en op sommige plaatsen zestien kilometer breed. Het ligt in het Boheemse Woud en is een verbreding van de rivier de Moldau, die in het Tsjechisch de Vltava heet. Omringd door prachtige natuur is het een schitterende plek om te zeilen. Langs het hele Lipnomeer zijn kleine strandjes te vinden.

Terwijl de boot door het water glijdt, valt het op hoe stil het op het stuwmeer is. Motorboten zijn niet toegestaan, en dat komt de rust zeer ten goede. Voor liefhebbers van andere watersporten zoals roeien, windsurfen of kanoën is dit ook prettig. Langs het meer zijn meerdere verhuurbedrijven waar u boten en andere vaaruitrusting kunt huren.

naar boven
 
WIN KAARTJES VOOR HET ICON ORCHESTRA
Het Tsjechische Icon Orchestra maakt in oktober een tournee langs Nederlandse filmhuizen met De avonturen van prins Achmed (1926). Dit is de eerste lange animatiefilm uit de geschiedenis, en het Icon Orchestra zal deze klassieker voorzien van betoverende livemuziek. De voorstelling draait in Filmhuis Lumen in Delft, Chassé Cinema in Breda, Lantaren Venster in Rotterdam en Filmhuis Den Haag.

Wilt u kaartjes winnen voor deze sprookjesachtige voorstelling? Tsjechie.nl mag negen keer twee kaarten weggeven!

 
GOLFEN
‘Golfrepubliek’, zo wordt Tsjechië ook wel genoemd. Golf is één van de meest populaire sporten in Tsjechië, en helemaal vreemd is dat niet. Door de vele natuur en de relatief weinig inwoners is er meer dan genoeg plek voor veel mooie golfbanen.

De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd om Tsjechië als golfparadijs op de kaart te zetten. Zo had het land dertig jaar geleden nog maar zes golfcourses. Inmiddels zijn dat er zeventig, en er blijven nieuwe bij komen. Daarnaast zijn er meer dan honderd golfverenigingen.

De mooie banen liggen allemaal op prachtige locaties, vaak midden in de natuur. Moe na een lange dag sporten? De beste courses van Tsjechië liggen in de buurt van een kuuroord. Zo kunt u na het golfen heerlijk ontspannen in een bubbelbad. Liever iets cultureels doen? Bij de meest golfbanen liggen prachtige kastelen. Genoeg keus voor de après-golf!

Het golfseizoen loopt van eind maart tot eind oktober. Maar in de koudere maanden is er nog genoeg te doen op golfgebied. Zo heeft Praag twee grote indoor centra waar u aan uw technieken kunt werken.

naar boven
 
WIST U DAT...
… Het Lipnomeer is aangelegd omdat een paar steden last hadden van overstromingen van de Moldau? In 1951 werd begonnen met de aanleg van de stuwdam. In 1960 was het klaar.

…Het Lipnomeer in de winter vaak dichtgevroren zit? Het is dan een heel geschikte plek om te schaatsen. Er worden ook schaatswedstrijden gehouden.

…Het dragen van een fietshelm voor kinderen onder de 18 jaar verplicht is in Tsjechië? Bij verhuurbedrijven kunt u vaak een helm huren of krijgt u hem er zelfs bij.

…De eerste 9 holes golfbaan in Tsjechië al in 1904 werd geopend in Karlovy Vary? Bezoekers van een kuuroord in de buurt hadden hierom gevraagd.

naar boven
 
FIETSEN
Het fietspad is omringd door prachtige ongerepte natuur en op de fluitende vogels na is het er stil. Fietsen is in Tsjechië de trend van het moment, en het is een van de beste manieren om te genieten van de Tsjechische natuur. In het land zijn genoeg mooie bezienswaardigheden die uitstekend per fiets te bereiken zijn.

Tsjechië heeft tientallen fietspaden, goed voor ruim 17.000 kilometer. Veel hiervan zijn verbonden met het net van Europese trajecten genaamd EUROVELO. Ze zijn te herkennen aan gele bordjes met een fiets erop.

In de meeste steden en belangrijke toeristische centra kunt u fietsen huren. Boekwinkels, informatiecentra en kleine kiosken verkopen speciale routekaarten. Op deze plattegronden kunt u ook zien of een pad alleen geschikt is voor mountainbikes of dat een goede fiets met versnellingen voldoende is.

Een mogelijke tocht is die langs Brno, Kutna Hora en Praag. Deze rit is 250 kilometer lang. Een kortere optie is de Zandsteenroute. Deze is honderd kilometer lang en gaat door het beschermde landschap van het Luzicke-gebergte. Wilt u een speciaal tintje geven aan uw actieve fietsvakantie? In Tsjechië zijn speciale rivierroutes, wijnroutes en bierroutes voor op de fiets!

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totaal flauwekul? Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

‘Voor mooie golfbanen ga ik niet speciaal naar Tsjechië’

Klik op de stelling om uw mening te geven.

 
COLUMN HILDE
‘Wat is er nou zo leuk aan Tsjechië?’ Die vraag hoor ik regelmatig. En een beetje beschaamd heb ik dan meestal niet een panklaar antwoord in mijn hoofd. Want wat vind ik nou zo leuk?

Lees hier de column van Hilde: Wat is er nou zo leuk aan Tsjechië?

 
FOTO VAN DE MAAND
Foto van de ochtendmist in Vlastibor bij het Reuzengebergte. Gemaakt door Liesbeth Wesdijk.

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'Foto van de maand.' De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor alle foto's van de maand.

 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

Tsjecho Reizen | Te koop: Appartement in Lipno Lake Resort

- Prijs: va EUR 108.000
- Streek/plaats: Zuid-Bohemen, Lipno nad Vltavou
- Objectcode: TR 729
- Klik hier voor meer info

naar boven
 
VOORDEEL VOOR NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u 10% korting op artikelen van Molletje en Buurman en Buurman in de webwinkel van Het Molletje.

Of 10% korting op de Lonely Planet Czech & Slovak Republics, 10% korting op Pimp je Koffer, 10% korting bij de Outdoorwinkel.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!


naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Tsjechië is prachtig in de herfst! Nog even er tussenuit in een sfeervol vakantiehuis?

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Tsjechië is prachtig in de herfst! Nog even er tussenuit in een sfeervol vakantiehuis

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis