stinkkaas win proost! paddenstoelen weetjes column win foto

Nieuwsbrief editie 125 : Van Tsjechische bodem


DOBRY DEN!
Schoenen van Bata, auto’s van Škoda, Buurman en Buurman en Boheems kristal. Een paar voorbeelden van producten die uit Tsjechië komen. Ook op het gebied van eten en drinken zijn er een paar typische Tsjechische producten en gerechten, zoals goulash en knoedels. Maar wist u dat het land ook zijn eigen stinkkaas heeft?

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief alles over eten en drinken van Tsjechische bodem.

 
STINKKAAS
Van een afstandje is de stank van ongewassen voeten al goed te ruiken. De kleine gele kaasjes zien er schattig uit, maar produceren een zeer sterke geur. In Loštice, een klein dorpje bij de Moravische stad Olomouc, wordt de enige originele Tsjechische kaas gemaakt. Stinkkaas.

Het is een gerijpte, zachte lekkernij met een opvallende en scherpe smaak. Hij wordt geproduceerd uit vetvrije zure kwark en verkocht in de vorm van ringen, schijven of rollen. Bijzonder is dat hij vrij is van chemische toevoegingen en minder dan 1% vet bevat.

De kaas is al honderden jaren oud. De eerste schriftelijke vermelding dateert uit de 15e eeuw. Keizer Rudolf II (1552-1612) was verzot op de stinkkaas. Nog steeds wordt hij gemaakt op bijna dezelfde manier als zeshonderd jaar geleden.

Tegenwoordig wordt de kaas verkocht onder de naam 'olomoucké syrečkly' of 'olomoucké tvarůzky'. Door de eeuwen heen heeft de kaas een vaste plaats op de Tsjechische menukaart gekregen. Soms als hoofdgerecht, maar ook lekker als hapje voor bij een koud Tsjechisch biertje.

Zes jaar lang was er een strijd met Duitsland en Oostenrijk gaande om de olomoucké tvarůzky. Deze landen maakten soortgelijke kaas onder dezelfde naam. In juli 2010 besloot de Europese Unie dat alleen de kaas die in Loštice wordt gemaakt de echte is en die naam mag dragen.

naar boven
 
VIND TSJECHIE.NL LEUK EN WIN
Heeft u leuke tips, mooie foto's of inspirerende reisverhalen? Heeft u vragen over Tsjechië of bent u zelf juist dé Tsjechië vraagbaak? Op onze Facebookpagina kunt u terecht voor antwoord op al uw vragen over Tsjechië.

Naast praktische informatie en tips vindt u op onze Facebook ook regelmatig leuke prijsvragen. Zo verloten wij nu onder de eerste 100 leden twee reisgidsen 100% Praag! Dus vind Tsjechie.nl leuk op Facebook en laat gelijk weten wat u zo mooi vindt aan Tsjechië!

 
PROOST!
Bij een lekker hapje hoort uiteraard ook een drankje. En daar zijn de Tsjechen zeker niet vies van. Pivo (bier) is de volksdrank bij uitstek. Per hoofd van de bevolking drinken de Tsjechen meer bier dan de Belgen of de Duitsers. De drank wordt ook in eten verwerkt. Wat dacht u van Boheems biervlees, biersoep of een lekker biersausje?

Tsjechisch bier is wereldberoemd. De bekendste biermerken zijn Pilsner Urquell en Budweiser Budvar. In de stad Plzen wordt al sinds de 13e eeuw bier gebrouwen en staan nog steeds een aantal grote brouwerijen. Klinkt de naam van de stad u bekend in de oren? Dat kan, want ons oer-Hollandse ‘pilsje’ dankt zijn naam aan deze stad.

Naast bier houden de Tsjechen ook van sterke drank, zoals slivovice. Net als bier heeft ook deze alcoholische drank een lange geschiedenis. De van oorsprong huisgestookte pruimenjenever werd in de 14e eeuw in het land geïntroduceerd door migranten uit het noorden van de Balkan. Er zijn nog steeds mensen die thuis slivovice stoken, hoewel dit tegenwoordig illegaal is.

Ook populair is Becherovka. Dit is een kruidenbitter uit het Boheemse Karlovy Vary. Apotheker Jan Becker brouwde de drank voor het eerst in 1805. Als afsluiting van een gezellig etentje wordt vaak een glaasje Becherovka of slivovice gedronken.

naar boven
 
WIN EEN REISTAS VAN PILSNER URQUELL
Tsjechië staat bekend als bierland. Toch was het bier voor 1842 vaak donker en troebel. Tot een brouwmeester in het Tsjechische stadje Plzen het eerste heldere gouden bier ter wereld brouwde. Dit werd Pilsner Urquell. Het bier bevat 4,4% alcohol en wordt nog steeds volgens hetzelfde proces en met dezelfde ingrediënten gebrouwen als in 1842. Pilsner Urquell is ook in Nederland te koop.

Speciaal voor Tsjechie.nl heeft Pilsner Urquell een zwartleren zakelijke reistas beschikbaar gesteld.

Winnen? Beantwoord dan snel onze prijsvraag.


 
OP JACHT NAAR HOUBY
Gewapend met een grote rieten mand en een mesje loopt een groep mensen in het bos. Hun blik is op de grond gericht en regelmatig duwen ze een struik of een stapel bladeren opzij. In de herfst gaan hele Tsjechische gezinnen de bossen in op zoek naar eetbare paddenstoelen (houby).

De bevolking van het land gebruikt graag dingen die de natuur te bieden heeft. Het plukken van paddenstoelen is een oude traditie die van ouders op kinderen wordt overgedragen. De ouders leren de kinderen welke soorten wel of niet eetbaar zijn. Toch gaat het elk jaar weer mis en belanden een paar ongelukkige paddenstoelenzoekers in het ziekenhuis na het eten van giftige exemplaren.

In de nazomer en de herfst komen mensen in het weekend zelfs massaal vanuit Praag naar de bossen toe, op zoek naar de lekkernij. Vooral na een paar regenbuien zijn er veel paddenstoelen te vinden.

Om tijd en gewicht te besparen worden de eetbare schimmels direct na het plukken met een borsteltje schoongemaakt. Eenmaal thuis worden ze verwerkt in knoedels, Tsjechische goulash en groenteschotels, of bewaard voor later.

naar boven
 
WIST U DAT...
...Er een klein museum gewijd is aan de Olomoucer stinkkaas? Een deel van de fabriek in Loštice is omgebouwd en binnenin zijn onder andere oude instrumenten te zien waarmee de kaas vroeger werd gemaakt.

...Het plukken van paddenstoelen in augustus en september vaak gecombineerd wordt met het zoeken naar bosvruchten? In die periode zijn er bosbessen, bramen en frambozen in overvloed.

...De bevolking van Plzen het bier begin van de 19e eeuw maar slecht vond? Daarom besloten inwoners met een brouwvergunning om een nieuwe brouwerij te bouwen. In 1842 werd Josef Groll als eerste brouwmeester aangesteld. Hij ontwikkelde later Pilsner Urquell.

...De drank Becherovka ook erg lekker is met een beetje tonic? Samen met een beetje citroensap heeft u een heerlijk zomers 'betonnetje'!

naar boven
 
COLUMN HARMJAN
Bij een nieuw land hoort een nieuwe taal. Dit stukje heet ‘Taal deel 1’, en er zullen waarschijnlijk nog veel delen volgen. Het leren van de Tsjechische taal is een proces waar ik waarschijnlijk de rest van mijn leven mee bezig zal zijn. Nou ja, geeft weer stof voor columns, nietwaar?

Lees hier de column van Harmjan: Taal deel 1: (spraak-)verwarring.

 
WIN CADEAUBON VAN HET MOLLETJE
Voor de Tsjechen is Molletje wat Nijntje voor Nederlanders is. Webwinkel Het Molletje biedt sinds 2009 als enige in Nederland de meest uitgebreide collectie van Molletje-artikelen aan. Sinds een jaar is daar ook een uitgebreide collectie artikelen van Buurman en Buurman bijgekomen. Speelgoed, knuffels, servies, tassen, kinderkleding, alles is te vinden in de webwinkel.

En het leuke is dat u nu een cadeaubon van Het Molletje ter waarde van 25 euro kunt winnen!

Laat weten wat u voor 25 euro in de webwinkel zou kopen, en wie weet wint u de cadeaubon.

 
FOTO VAN DE MAAND
De bossen bij het Lipnomeer in de winter. Gemaakt door J. Planken.

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'Foto van de maand.' De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor alle foto's van de maand.

 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

Tsjecho Reizen | Te koop: Appartement Ski Resort Pec

- Prijs: va EUR 114.000
- Streek/plaats: Noord-Bohemen, Pec pod Snezkou
- Objectcode: TR 719
- Klik hier voor meer informatie

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Tsjechië is prachtig in de herfst! Nog even er tussenuit in een sfeervol vakantiehuis?

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Tsjechië is prachtig in de herfst! Nog even er tussenuit in een sfeervol vakantiehuis

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen