kerst in praag gebruiken kastelen column recept agenda foto weetje win

Nieuwsbrief editie 126 : Tsjechische kerst


DOBRY DEN
De mist die over de Karelsbrug glijdt verandert de standbeelden in silhouetten. Terwijl u in de Praagse straatjes langs de winkeltjes met Tsjechisch kristal en poppen wandelt, komt de geur van warme wijn en gepofte kastanjes u al tegemoet. Ook dit jaar weer is Praag in de decembermaand in kerstsfeer gedompeld.

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief kunt u alvast proeven van de Tsjechische kerst.

 
KERST IN PRAAG
Er zijn maar weinig steden waar kerst zo tot leven komt als Praag. De stad ademt van nature al een unieke sfeer, maar rond de kerst voelt de Tsjechische hoofdstad extra feestelijk. In heel Tsjechië verschijnen in de decembermaand kerstmarkten, maar in Praag staan de grootste, en volgens velen ook de mooiste.

Op verschillende plekken in Praag vindt u in de periode van eind november tot begin januari kerstmarkten. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kunt u terecht voor traditionele kerstartikelen, cadeaus en Tsjechische lekkernijen. De bekendste markten staan op Old Town Square in de oude stad en Wenceslasplein in de ‘nieuwe stad’.

Ook op andere pleinen verspreid over Praag vindt u grote en kleine marktjes. Als u op de eerste dag van de kerstvieringen in Praag bent, kunt u meemaken hoe om 17.00 de lichtjes van de enorme kerstboom worden ontstoken. Met de kerstmarkt op de voorgrond en het middeleeuwse Huis bij de Stenen bel op de achtergrond een niet te missen fotomoment.

Ieder uur verzamelen de mensen zich op het oude stadsplein onder de astronomische klok, die de zijkant van het oude raadhuis siert.  Het skelet van de Dood luidt dan een bel, terwijl in de raampjes boven de klok een processie van apostelen langs trekt. De ceremonie wordt afgesloten door een trompettist boven in de toren.

 
KERSTGEBRUIKEN
Voor de Tsjechen is kerst een feest met een rijke traditie van gebruiken. Vooral op de kerstavond zelf stellen de Tsjechen alles in het werk om ervoor te zorgen dat er een gelukkig nieuw jaar op ze wacht.

Op 24 december zijn veel Tsjechen overdag al bezig met de voorbereidingen voor de belangrijke avond. Dit betekent uiteraard dat er druk gekookt wordt om alle traditionele lekkernijen op tijd klaar te hebben. In Tsjechië staat er met kerst alleen geen grote kalkoen op tafel. Vissoep, aardappelsalade en gepaneerde karper is het favoriete Tsjechische kerstmaal.

Er wordt dus druk gekookt, maar weinig gegeten. Zowel ouders als kinderen vasten de hele kerstdag. Gespannen turen de kinderen na het diner naar de hemel, in afwachting van het gouden varkentje. Dit symbool is de beloning voor het vasten en betekent een nieuw jaar vol rijkdom. Soms verschijnt het varkentje inderdaad, al is het vaak in de vorm van een eigen knutselwerkje.

Voor Tsjechen is de karper een teken van rijkdom. Tijdens het kerstdiner leggen ze dan ook een schub van een karper onder het bord, om in het nieuwe jaar vrij te blijven van financiële zorgen. Om te weten wat de gezondheid in het nieuwe jaar zal brengen, wordt er een appel door midden gesneden. Laat de kern van de appel een ster zien, dan wacht er gezondheid. Een kern in de vorm van een kruis, is geen goed nieuws.

naar boven
 
VOLG TSJECHIE.NL OP FACEBOOK
Heeft u leuke tips, mooie foto's of inspirerende reisverhalen? Heeft u vragen over Tsjechië of bent u zelf juist dé Tsjechië vraagbaak? Op onze Facebookpagina kunt u terecht voor antwoord op al uw vragen over Tsjechië.

Naast praktische informatie en tips vindt u op onze Facebook ook regelmatig leuke prijsvragen. Zo verloten wij nu onder de eerste 100 leden twee reisgidsen 100% Praag!

Ook vindt u op Facebook nu de foto's van het kijkje dat Tsjechie.nl nam in een kerstig Praag. Dus vind Tsjechie.nl leuk op Facebook en laat gelijk weten wat u zo mooi vindt aan Tsjechië!

 
KERST EN KASTELEN
Bedekt met een laag sneeuw, gehuld in dikke mist of scherp afstekend tegen een blauwe lucht, de kastelen en burchten in Tsjechië zijn altijd een imponerend verschijnsel.

In de adventtijd wordt dit in Tsjechië nog extra duidelijk. Veel kastelen worden rond deze tijd in de kerstsferen gedompeld. Op de binnenplaatsen van de kastelen worden sfeervolle kerstmarkten opgezet en de hele dag vinden er verschillende optredens plaats. Terwijl u tussen de stalletjes doorloopt en alle traditioneel geklede kooplui hun waar ziet verkopen, waant u zich weer even terug in de Middeleeuwen.

In deze periode kunt u in veel kastelen ook terecht voor rondleidingen. Zo kunt u een interessant stukje Tsjechische geschiedenis combineren met de traditionele lekkernijen van de Boheemse kerst.

Onder andere in kasteel Hořovice, Křivoklát en slot Hrubý Rohozec kunt u in de weekeindes voor kerst een kijkje nemen op een Tsjechische kerstmarkt, maar ook in uw favoriete kasteel zal de kerst ongetwijfeld een sfeervolle invulling krijgen.

naar boven
 
COLUMN RADOMIR
Radomir Havlik is Tsjechië-kenner bij uitstek. Geboren in Tsjechie, maar woonachtig in Nederland was hij vanaf de eerste minuut bij Tsjechie.nl. Uiteindelijk schreef hij meer dan 100 columns voor de website met iedere maand weer een nieuw inspirerend onderwerp.

Lees deze decembermaand Radomirs kerstcolumn: Vánoce en de kerstboom.

 
KERSTRECEPT
In Tsjechië is kerst geen kerst zonder traditionele kerstkoekjes. Als u over de verschillende kerstmarkten struint zult u dan ook niet kunnen ontsnappen aan alle verschillende soorten koekjes en gebak die in de stalletjes verkocht worden.

Een populair koekje is het zogenaamde 'gingerbread' koekje, die u op de markten op in allerlei versierde vormen tegen zult komen. Tijdens een bezoek aan Praag waagde Tsjechie.nl zich onder begeleiding van Tsjechische televisiekok Radek Kašpárek aan de bereiding van deze koekjes. En niet zonder succes!

Wilt u deze koekjes ook eens zelf proberen te maken, dan vindt u hier het recept.

 
KERSTAGENDA
Gaat u deze decembermaand ook genieten van de kerst in Praag? Hieronder vindt u locaties waar u de Tsjechische kerst optimaal kunt beleven.

Van 27 november tot 6 januari 2012 vindt u ook in Český Krumlov (Krumau) in Zuid Bohemen een kerstmarkt. De markt heeft een uitgebreid cultuurprogramma, kerstnachtconcerten en u kunt zelf kerstkoekjes decoreren.

Ook op de markten in de sprookjesachtige metropool Brno is het kerstgevoel volop aanwezig. Deze worden gehouden van 25 november tot 23 december op het Namesti Svobody, op de Zelny Thr en in de Radnicka Ulice. Hier vindt u kerstcadeaus, kerst artikelen, verse Karpers, de zoete lekkernij trdelnik, gepofte kastanjes en andere unieke producten.

Aan de grens tussen Midden-Bohemen en de regio Pilzen ligt het sprookjesachtige slot Hořovice. Hier kunt u terecht voor een romantisch slotbezoek in de weekeinden van 3-4,10-11 en op 17-18 december 2011.

In onze evenementenagenda vindt u meer plekken waar u in Tsjechië van de kerst kunt genieten.


naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Onderweg van
Lipno Nad Vltavou naar Zelezná Ruda kwam Harm Dokter deze ingesneeuwde auto tegen.

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'Foto van de maand.' De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik h
ier voor alle foto's van de maand.

 
WIST U DAT...
...Sommige Tsjechen de schub van de karper niet alleen onder hun bord leggen tijdens het kerstdiner? Voor nog meer financieel geluk wordt er soms ook een schub in de portemonnee bewaard.

...De kerstman in Tsjechië niet verantwoordelijk is voor de cadeautjes op kerstavond? Dit gebeurt in Tsjechië door Jezisek, 'kindje Jezus'. Net als de kerstman brengt het kind cadeautjes voor de brave kinderen, maar ook houtskool voor stoute kinderen.

...Het verhaal gaat dat de maker van de astronomische klok op het oude stadsplein van Praag blind werd gemaakt na het maken van de klok? Hij zou nooit meer zo'n mooie klok mogen maken voor een andere stad.

...Er in Tsjechië ook een levende kerststal te zien is? In Horšovský Týn vindt op 18 december een echte oud-Boheemse kerstnachtmarkt plaats, met een unieke levende kerststal. Het programma start om 09.00 op het stadsplein en duurt twee dagen.

 
WIN EEN REISTAS VAN PILSNER URQUELL
Tsjechië staat bekend als bierland. Toch was het bier voor 1842 vaak donker en troebel. Tot een brouwmeester in het Tsjechische stadje Plzen het eerste heldere gouden bier ter wereld brouwde. Dit werd Pilsner Urquell. Het bier bevat 4,4% alcohol en wordt nog steeds volgens hetzelfde proces en met dezelfde ingrediënten gebrouwen als in 1842. Pilsner Urquell is ook in Nederland te koop.

Speciaal voor Tsjechie.nl heeft Pilsner Urquell een zwartleren zakelijke reistas beschikbaar gesteld.

Winnen? Beantwoord dan snel onze prijsvraag.


naar boven
 
VOORDEEL VOOR NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u 10% korting op artikelen van Molletje en Buurman en Buurman in de webwinkel van Het Molletje.

Of 10% korting op de Lonely Planet Czech & Slovak Republics, 10% korting op Pimp je Koffer, 10% korting bij de Outdoorwinkel.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

Tsjecho Reizen | Te koop: Appartement Ski Resort Pec

- Prijs: va EUR 114.000
- Streek/plaats: Noord-Bohemen, Pec pod Snezkou
- Objectcode: TR 719
- Klik hier voor meer informatie

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Fantastische nieuwe vakantiehuizen oa met zwembad. Boek nu: zomer 2012!

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Fantastische nieuwe vakantiehuizen oa met zwembad. Boek nu: zomer 2012!

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Fantastische nieuwe vakantiehuizen oa met zwembad. Boek nu: zomer 2012!

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs