ostrava facebook jeseniky weetjes kravare reisverhaal onroerend goed

Nieuwsbrief editie 137 : De rijkdom van Tsjechisch-SileziŽ


DOBRY DEN
Aan de groene grens met Polen ligt Tsjechisch-Silezië. De streek is niet erg uitgestrekt, maar in economisch en historisch opzicht wel van groot belang. Tsjechisch-Silezië hoorde eens bij het grote Silezische Rijk, dat enorm slonk na de Oostenrijks-Pruisische oorlogen. De oude hoofdstad was Opava, waar de adel verbleef. Tegenwoordig staat het gebied bekend om de industrie, de kolenmijnen en de hoogovens. Met als middelpunt de grote stad Ostrava.

Maar Silezië is meer dan dat, ook de natuur kan er op veel plekken rustig haar gang gaan. In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief nemen we je mee naar het rijke Silezië.

 
HET ZWARTE GOUD VAN OSTRAVA
Industriestad Ostrava heeft haar opgang beleefd dankzij de aanwezigheid van steenkool. Het 'zwarte goud' wordt al sinds 1767 gedolven in de grootste stad van Noord-Moravië.

In 1828 bouwde men de eerste hoogoven en tot op de dag leeft de stad van ijzer en staal. Een eerbetoon aan de mijnbouw vindt u in het museum op het oude marktplein. U bekijkt mineralen, fossielen, mijnwerkersbenodigdheden, wapens en andere historische artefacten.

Van een simpel bergstadje is deze stad de laatste jaren uitgegroeid tot een bruisend centrum, met veel groen en cultureel leven. Het is heel goed mogelijk om een bezoek aan Silezië te combineren met een uitstapje naar Slowakije en Polen.

naar boven
 
VIND TSJECHIE LEUK EN WIN EEN RUGZAK
Wist u al dat Tsjechie.nl ook op Facebook zit? Vind Tsjechie.nl nu leuk en maak kans op een North Face rugzak van Reisartikelen.nl. Als fan bent u als eerste op de hoogte van het laatste reisnieuws, de leukste winacties, tips van andere Tsjechie-liefhebbers, mooie reisverhalen en meer...

Vind Tsjechie.nl leuk en win een North Face rugzak.

 
JESENíKY GEBERGTE
Grillige bergen met dichte bossen en laag struikgewas. Romantische meertjes liggen verscholen in de mossige veengronden. Wilde rivieren banen een weg door massieve rotswanden.

Jeseniky is het op een na hoogste gebergte van Tsjechië. De massieve keten bestaat uit de bergen van Nizky Jesenik in het oosten, en de bergen van Hruby Jesenik in het westen. De laatste zijn de hoogste en ook de meest interessante. De hoogste top is Praded op 1492 meter.

De rivieren in Jeseniky voorzien een groot deel van het land van water. Behalve de grote rivieren zijn er tal van bergbeekjes, die rijk zijn aan forellen. Een droom voor vissers. Een leuke bezienswaardigheid in Jeseniky is het renaissancekasteel in Velke Losiny, dat in de 17e eeuw gebruikt werd als toneel van heksenprocessen.

naar boven
 
WIST U DAT...
… Op de Radhorst berg een belangrijk bedevaartsoord ligt? De Radhost is genoemd naar de heidense god Radegast. Bovenop de berg staat een houten kapel voor de apostelen Cyrillus en Methodius. Zij introduceerden het Christendom in deze streek.

…u in het Jeseniky-gebied ook heel goed kan wintersporten? Meestal gaat het hierbij om uitgebreide terreinen, waar de gunstige natuurlijke omstandigheden worden aangevuld door de benodigde sportfaciliteiten, overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden. De belangrijkste wintersport centra liggen op de bergen Praded en Cervenohorske Sedlo (1013m).

… Ostrava op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat? Meestal komen alleen steden met een eeuwenoude historische waarde op de lijst. Maar de trotse bewoners hebben zich ingespannen om voor de belangrijke industriestad een uitzondering te maken en dat is gelukt.

 
KASTEEL VAN KRAVARE
Het barokke Kasteel van Kravare is misschien wel het belangrijkste historische gebouw van Tsjechisch-Silezië. Het slot ligt op acht kilometer van Opava. In het statige gebouw ziet u waardevolle rococo schilderijen en leert u meer over de rijke historie van de adel in deze omgeving.

Wandel door de indrukwekkende tuin met sierlijke vijvers en honderden bomen en planten. Vooral in de herfst wanneer de blaadjes de bomen rood kleuren is het een prachtig plaatje. Daarnaast kunt u ook een balletje slaan op de naastgelegen golfbaan of een actieve fietstocht maken door de omliggende bossen. 

naar boven
 
SCHRIJF REISVERHAAL EN WIN DAGBOEK
Heeft u een reis door Tsjechie gemaakt en wilt u uw ervaringen met andere Tsjechie-liefhebbers delen? Dat kan! Tsjechie.nl is altijd op zoek naar inspirerende reisverhalen. Mail uw verhaal (max 700 woorden) naar contact@getaway.nl. Het beste verslag wint een reisdagboek en staat in de aankomende Tsjechie.nl nieuwsbrief!

Lees reisverhalen of stuur een verhaal in. 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

Bungalow in vakantiepark Marino Lipno Resort

Koop uw tweede woning in een prachtig vakantiepark met 300 woningen in een door Landal verhuurd park Marina Lipno Resort.

- Prijs: va EUR 115.000
- Streek/plaats: Zuid Bohemen, Lipno nad Vltavou
- Objectcode: TR204
- Klik hier voor meer info

naar boven
 

Je staat ingeschreven met: [EMV FIELD]EMAIL[EMV /FIELD]

Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Vakantie Lipno
Luxe appartementen Lipno Lake Resort, 7 nachten verblijven = 6 nachten betalen!

Bohemia Travel
Fantastische nieuwe vakantiehuizen oa met zwembad

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Vakantie Lipno
Luxe appartementen Lipno Lake Resort, 7 nachten verblijven = 6 nachten betalen!

Bohemia Travel
Fantastische nieuwe vakantiehuizen oa met zwembad.

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl