masopust win 100% praag carnaval weetjes verkleden onroerend goed

Nieuwsbrief editie 140 : Tsjechie.nl viert masopust!


DOBRY DEN
Tijd om de winter te verdrijven, tijd voor feest! Masopust is het traditionele carnavalsfeest van Tsjechië. Van het platteland tot de grote steden, arm of rijk, tijdens carnaval is het feest.

De traditionele masopust-feesten kom je vooral in de kleinere steden tegen. Masopust start op Driekoningen en eindigt met Aswoensdag. Volgens de traditie wordt er veel gegeten en gedronken voor een krachtig begin van het nieuwe jaar en de nadere vast periode. Men verkleedt zich in de meest uitbundige kostuums en draagt bijzondere maskers. In Praag wordt het carnaval groots gevierd met straatparades, Venitiaanse feesten en speciale exposities in de musea.

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief vieren we masopust!

 
MASOPUST EN VARKENSVLEESMasopust is ontstaan als een feest ter voorbereiding op de vastentijd. Het woord bestaat uit twee woorden: 'maso' (vlees) en 'pust' (het afzien van vlees).

Gek genoeg wordt er tijdens de feestelijkheden juist extra veel vlees gegeten, vooral op de donderdag. Er wordt zwaar getafeld om aan te sterken voor het komende jaar en de naderende vastenperiode. Varkensvlees wordt verwerkt in worsten (jitrnice), zure zult (preswurt), reuzel (sadlo), bloedworsten (jelita), soep, varkenslappen of zwoerd (bucek). Ook worden er veel zoetigheden gegeten en vloeit het bier rijkelijk.

naar boven
 
WIN REISGIDS 100% PRAAG
Ontdek de Tsjechische hoofdstad met de reisgids 100% Praag. Loop over de indrukwekkende Karelsbrug, verken de romantische straatjes van de Oude Stad, beklim de Petřintoren, drink een Tsjechisch biertje, maak een boottocht over de Moldau en ga winkelen in het chique Ungelt.

Wil jij één van de vijf exemplaren van 100% Praag winnen? Beantwoord dan de volgende vraag: 

Wat vind jij de mooiste plek in Praag?

Vul je antwoord in op de winpagina.

naar boven
 
CARNEVALE PRAHAIn Praag wordt Carnaval al sinds de middeleeuwen op een Venitiaanse manier gevierd tijdens het Carnevale Praha festival. De rijkere klassen brachten het Venitiaanse carnaval naar Praag nadat ze de feesten in Europa hadden gezien.

De huidige manier van vieren lijkt op het Franse Mardi Gras en staat ook wel bekend als Bohemiam Carnevale. Van 1 tot en met 12 februari is het feest en zijn er veel parades en speciale voorstellingen in de theaters te zien. Zo worden er in het prachtige barokke gebouw Clam-Gallas Palace diverse theatervoorstellingen gegeven uit de Barok periode.

Hoogtepunt is het gemaskerde Crystal Ball waarbij jong en oud samenkomen om even terug in de tijd te gaan. De uitbundige rococo en barokke kostuums, de glimmende maskers en de klassieke danszaal maken het feest compleet.

naar boven
 
WIST U DAT....
...er vroeger een berentemmer met een dansende beer voorop de verschillende parades liep? Tegenwoordig gebeurt dit niet meer en loopt er een man in een berenpak voorop. De echte beren zijn opgevangen in dierentuinen en rustoorden.

...Masopust van origine ook een liefdadigheidsactie is? Inwoners van kleine dorpjes maken soep, wijn en schenken dit aan andere bewoners. Vroeger voornamelijk aan de armere, maar nu mag iedereen een vorkje meeprikken.

...er tijdens masopust koblihy gegeten worden? Dit is een zoete lekkernij die vergelijkbaar is met een berlinerbol of een oliebol. Ze worden in de roomboter gebakken en zijn soms gevuld met zoete jam. 
VERKLEDEN ALS EEN BEER!
Carnaval staat in het teken van de naderende vastenperiode, maar het draait ook om vruchtbaarheid en de naderende lente. Dit uit zich in de diverse maskers en kostuums die iedereen tijdens de feestelijkheden draagt, de mythes achter de verschillende beesten en monsters zijn in de loop der jaren een beetje vervaagd.

Een bekend monster is Bruna, een giraffe-achtige soort met hoorns, die stoute kinderen aan het schrikken maakt. Het favoriete kostuum is echter de beer, het symbool van vruchtbaarheid. Met een řehtačka (houten ratel) of rammelende blikken aan een touwtje trekken de, toch al opvallende figuren, de aandacht. Luid zingend en met veel kabaal lopen de mythische figuren van deur tot deur waar ze getrakteerd worden op allerlei hapjes en drankjes. Iedere dag wordt afgesloten in de kroeg waar tot in de ochtenduren gezongen wordt.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met Tsjecho Reizen. Deze maand:

Appartement Lipno Lake Resort

- Prijs: va EUR 108.000
- Streek/plaats: Lipno nad Vltavou, regio Zuid-Bohemen
- Objectcode: TR 729
- Klik hier voor meer informatie

naar boven
 

Je staat ingeschreven met: [EMV FIELD]EMAIL[EMV /FIELD]

Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Happyhome
Vakantiehuis Lupacova, vlakbij klooster Želiv, burchten en grotten. 15% korting!

Vakantie Lipno
Luxe appartementen Lipno Lake Resort, 7 nachten verblijven = 6 nachten betalen!

Bohemia Travel
Fantastische nieuwe vakantiehuizen oa met zwembad

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Happyhome
Vakantiehuis Lupacova, vlakbij klooster Želiv, burchten en grotten. 15% korting!

Vakantie Lipno
Luxe appartementen Lipno Lake Resort, 7 nachten verblijven = 6 nachten betalen!

Bohemia Travel
Fantastische nieuwe vakantiehuizen oa met zwembad

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië