grabstejn liberec weetjes fietsen win

Nieuwsbrief editie 154 : Het kleine IJzergebergte


DOBRY DEN
In Noord-Bohemen vindt u het IJzergebergte. Dit gebergte vormt een natuurlijke grens tussen Polen en Tsjechië. In de winter zoeven er honderden mensen van de besneeuwde bergtoppen af in een van de skigebieden. Maar nu het lente is, staat het gebied in bloei en is de omgeving perfect voor een stevige wandeling of avontuurlijke fietstocht.

We gaan op pad door dit schitterende gebergte. We bewonderen het Grabstejn kasteel met haar eeuwenoude muurschilderingen, brengen een bezoekje aan de levendige stad Liberec met haar bijzondere architectuur en nemen de kabelbaan naar de top van de berg Jested. Tot slot stappen we op de fiets en spotten we idyllische beekjes en watervallen.

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief nemen we u mee naar het kleine, maar prachtige IJzergebergte.

 
EEUWENOUD KASTEEL GRABSTEJN
Grabstejn is een van de oudste kastelen in Noord-Bohemen en ligt in de buurt van Liberec. Het klassieke gebouw is al gebouwd in het midden van de dertiende eeuw, maar is pas sinds 1993 open voor publiek.

Het kasteel bevindt zich aan de rand van het IJzergebergte. Het meest indrukwekkende van Grabstejn is de Renaissance koepel van St. Barbara. Hier vindt u bijzondere en eeuwenoude maniëristische muurschilderingen waarop onder andere de twaalf apostelen staan afgebeeld.

Het is leuk om een rondleiding te nemen door het oude gebouw. De gids neemt u mee naar de mooiste kamers van het kasteel. Beklim ook zeker de toren, die het hoogste punt van het kasteel vormt. Vanaf hier heeft u een mooi uitzicht over het groene heuvellandschap.

naar boven
 
HET LEVENDIGE LIBEREC

Vlakbij het drielandenpunt en aan de voet van het IJzergebergte vindt u Liberec. Met zo’n 100.000 inwoners behoort de stad tot een van de grootste steden van Tsjechië. Liberec kent een rijke geschiedenis en bijzondere architectuur.

In het centrum vindt u de indrukwekkende St. Antonius. Deze kerk stamt af uit 1579 en is het oudste gebouw van de stad. Een ander hoogtepunt is het Raadhuis. Dit opmerkelijke bouwwerk is gebouwd in Renaissancestijl en heeft een 56 meter hoge toren die beklommen kan worden.

Sluit een bezoek aan de levendige stad af met een tocht naar de top van de berg Jested. Met een kabelbaan reist u vanuit de stad naar 1012 meter hoogte. Geniet vanaf de top van het spectaculaire uitzicht, waar u op een heldere dag zelfs de buurlanden Polen en Duitsland ziet.

naar boven
 
WIST U DATů
… de oudste en grootste dierentuin van Tsjechië in Liberec te vinden is? In Zoo Liberec vindt u meer dan 170 verschillende diersoorten.

… de hoogste berg in het IJzergbergte de Smrk is? De berg, die ten zuiden van Nové Město pod Smrkem ligt, bereikt een hoogte van 1124 meter.

Liberec vroeger de textielhoofdstad van Tsjechië vormde? De stad was lang de belangrijkste plek voor de textiel en glasproductie. Pas in de twintigste eeuw stortte de textielhandel in.

 
FIETS- EN WANDELPARADIJS
Het IJzergebergte, dat in de winter nog een geliefd skioord is, verandert in het voorjaar in een uitermate geschikt fietsgebied. Huur een mountainbike of neem uw eigen fiets mee en rijd door de groen beboste gebieden en over avontuurlijke weggetjes. Er zijn honderden kilometers aan fietspaden te vinden in het IJzergebergte.

Een goed punt om uw tocht te beginnen is Jizerka. Vanuit dit kleine dorpje is er voor iedereen een geschikte route beschikbaar. Tijdens het fietsritje geniet u van mooie uitzichten en spot u talrijke uitkijktorens en dammen.

Bent u meer van het wandelen? Dan zit u ook goed in het IJzergebergte. Er zijn tientallen wandelroutes die u langs en door het moerasgebied leiden. Onderweg spot u idyllische beekjes met forellen en vindt u met wat geluk misschien een van de vele edelstenen die hier voorkomen.


naar boven
 
WIN LENTE IN PRAAG
Wouter Stemheim gaat studeren en verlaat zijn ouderlijk huis. Als hij op het punt staat om te vertrekken, krijgt hij van zijn ouders te horen dat hij niet hun zoon is. Hij besluit te stoppen met zijn studie en belandt in Praag, waar hij de invasie van de Russen meemaakt en de liefde van zijn leven ontmoet. Als hij hoort dat zijn pleegvader opzoek gaat naar zijn eigen zoon, besluit Wouter hem te helpen.


Wilt u dit boek winnen? Doe mee met de prijsvraag!

 

Je staat ingeschreven met: [EMV FIELD]EMAIL[EMV /FIELD]

Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
2-4 pers Appartement Praag, meivakantie voordeel

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Happyhome
Vakantiehuis Maly, gelegen in Roudna, Zuid Bohemen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
2-4 pers Appartement Praag, meivakantie voordeel

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Happyhome
Vakantiehuis Maly, gelegen in Roudna, Zuid Bohemen

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
2-4 pers Appartement Praag, meivakantie voordeel

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Happyhome
Vakantiehuis Maly, gelegen in Roudna, Zuid Bohemen