karlovy vary bierspa winnen jesenik weetjes

Nieuwsbrief editie 175 : Ontspannen in kuuroorden


DOBRY DEN!
Ervaar de genezende werking van zwavelwater, ontspan in zuivere warmwaterbronnen en dompel u onder in de bierspa. In Tjsechië vind u vele kuuroorden waar alles in het teken staat van gezondheid.

Wij gaan langs het bekendste kuuroord van Tsjechië in Karlovy Vary, nemen een bierbad in de Chdovar brouwerij en laten ons behandelen in Jesenik.
 
In deze Tsjechië.nl nieuwsbrief ontspannen wij in de beste kuuroorden van Tsjechië.

 
KUUROORD KARLOVY VARY
                                                                Bron Flickr (Creative Commons)

Tussen de heuvels van West-Bohemen ligt een van de oudste en bekendste spa’s van Tsjechië. Het kuuroord van Karlovy Vary heeft maar liefst tachtig warmwaterbronnen.

Karel IV ontdekte de warmwaterbronnen rond 1350 tijdens het jagen. Hij liet er een jachtslot bouwen, zodat hij zelf regelmatig heilzame baden kon nemen. Veel artiesten, kunstenaars en rijken bezochten sindsdien de stad. Onder andere Beethoven, Wagner en Chopin badderden in Karlovy Vary.

Het kuuroord telt twaalf bronnen met zout- en zwavelwater. Het water heeft een genezende werking en is goed voor de spijsvertering en stofwisseling. De bronnen hebben een temperatuur tussen de 45 en 73 graden.

Bijzonder aan het kuuroord is dat het water voornamelijk gedronken wordt. Bij aanvang schrijft de kuurarts u voor hoeveel en op welke tijdstippen u moet drinken. Naast de drinkkuur neemt u behandelingen, zoals hydrotherapie, massages, pakkingen en zuurstoftherapie.

naar boven
 
BIERSPA CHDOVAR BROUWERIJ
                                                                Bron: Flickr (Creative Common)

Dat de Tsjechen wel een biertje lusten weet iedereen, maar wist u ook dat ze erin badderen? In Tsjechië zijn meerdere bierspa’s te vinden. De oudste is de bierspa in de Chodovar brouwerij in Chodova Plana, een stadje zo’n 160 kilometer ten westen van Praag.

Al vanaf de middeleeuwen dompelen mensen zich onder in een bierbad om ziektes tegen te gaan. Het brouwsel zit vol vitamine B, wat goed is voor uw huid, de bloedsomloop en uw haar. In het bad gaat een mengsel van donker bier en bronwwater dat verwarmd wordt tot ongeveer 35 graden. Door de bubbels krijgt het bad een groene schuimlaag.

U gaat eerst in de sauna om de huid te reinigen en de poriën te openen. Daarna dompelt u zich onder in een bad vol bier en terwijl u geniet van het warme brouwsel, tapt u een heerlijk koud biertje bij de tap naast uw bad. Na twintig minuutjes wordt u gewikkeld in handdoeken en geniet u na op een bed van stro.

naar boven
 
WIN REISFOTOGRAFIEBOEK
Of je nu een korte citytrip maakt naar Praag, gaat roadtrippen door Moravië of hiken in het Reuzengebergte. Je wilt met goede foto's thuiskomen! Met het Praktijkboek reisfotografie leer je prachtige foto’s maken die impact hebben en tot iemands verbeelding spreken met je spiegelreflex-, compactcamera of zelfs je smartphone.

Wil jij dit boek winnen? Check hier de prijsvraag!

naar boven
 
HELEND WATER IN JESENIK
                                                                Bron Flickr (Creative Commons)

Last van de luchtwegen, psychische problemen of een verhoogde schildklierwerking? Het koude zuivere water van Jesenik geneest het allemaal. Het kuuroord in het oosten van Tsjechië was de allereerste hydrotherapautische kliniek ter wereld.

In 1820 ontdekte boer Vincent Priessnitz de genezende werking van het water. Hij liet zijn huis ombouwen tot kliniek en behandelde voornamelijk mensen met psychische klachten. Tegenwoordig huist het Priessnitz-sanatorium in een prachtig gebouw op 640 meter hoogte in de bosrijke omgeving van het Rychlebske-gebergte.

De klimatologische omstandigheden in Jesenik zijn zeer gunstig voor de luchtwegen. Mensen met astma, bronchitis en allergieën worden behandeld in het kuuroord, maar er worden ook therapieën aangeboden voor mensen met hart- en vaatziekten.

In het kuurpark wandelt u over de heuvels om de spieren op te warmen en neemt u een duik in het koude water, waarna u in de sauna ontspant om weer op te warmen. De wisselwerking tussen warm en koud is goed voor de bloedsomloop en zorgt voor een gezonde blos op uw wangen.

naar boven
 
WIST U DAT?
                                                               Bron: Flickr (Creative Commons)

…Tsjechië bijna veertig kuuroorden heeft? Hierdoor is Tsjechië een van de grootste kuurlanden ter wereld. Alle spa’s hebben thermale en minerale bronnen als basis.

…Karel IV door zijn hond ontdekte dat het water in Karlovy Vary een geneeskrachtige werking heeft? Zijn hond raakte gewond tijdens de jacht. Nadat het dier in het water was geweest, genazen zijn wonden snel.

…veel spabezoekers een eigen kannetje hebben om het bronwater uit te drinken? De kannetjes hebben een tuitje, zodat het water niet het glazuur van uw tanden aantast. U kunt de kannetjes in een soort garderobe in bewaring geven.

naar boven
 

Je staat ingeschreven met: [EMV FIELD]EMAIL[EMV /FIELD]

Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen