historische gebouwen winnen gouden straatje weetjes burchttuinen

Nieuwsbrief editie 176 : De prachtige Praagse Burcht


DOBRY DEN!
Hooggelegen op een heuvel in Hradcany wordt u toegelachen door een intens gebouwencomplex. De hoofdingang voert u meteen naar het Burchtplein, waar authentiek geklede wachters de boel in de gaten houden. U bevindt zich bij de Praagse Burcht: het hartje van Tsjechië. Een historisch pareltje waar tientallen kerkjes, paleizen en torens staan te wachten op uw bewondering.

In deze Tsjechië.nl nieuwsbrief geven wij u een historische, maar kleurrijke rondleiding door de Praagse Burcht.

 
HISTORISCHE GEBOUWEN
De Praagse Burcht is hét historische symbool van Tsjechië en wordt gezien als een uniek en cultureel monument. Het fort bestaat uit een grote verzameling van paleizen, kastelen, musea en tuinen, waaronder ook de Praagse Burcht zelf. Deze immense omgeving telt meer dan zeven voetbalvelden bij elkaar en is hiermee het grootste kastelencomplex ter wereld.

De stichting van dit Praagse gebied begon al rond 880 door prins Borovoj. Door de eeuwen heen zijn de Burchtse gebouwen meerdere malen gerenoveerd. Onder andere de bekende Sloveense architect Josip Plecnik heeft hier tussen 1910 en 1938 een steentje aan bijgedragen. Desondanks zijn de historische kenmerken van de kerken en paleizen goed bewaard gebleven.

Neem een kijkje bij  de Sint-Vituskathedraal, die met zijn smalle torens het hoogste kerkje vormt in het Burchtse gebied. U spot dit enorme bouwwerk in gotische stijl al van ver. Wandel langs de bijbehorende grafmonumenten, paalgraven en glas-in-lood ramen die dit kerkje zo noemenswaardig maken. Niet heel gek dat het zo´n zeshonderd  jaar duurde voordat het bouwwerk af was.

naar boven
 
WIN TSJECHISCH EETPAKKET
Houd jij ook zo van de lekkere Palačinky dessertpannenkoekjes? Kan je geen genoeg krijgen van Kofola? En is het eerste wat je in Tsjechië koopt Tatranky? Dan is dit eetpakket echt iets voor jou!

Wil jij dit pakket winnen? Ga naar de prijsvraag!

 
GOUDEN STRAATJE
Verstopt aan de oostzijde van de Burcht vindt u een klein, smal straatje. Door de popperige, gekleurde huisjes lijkt het alsof u zich in een sprookje bevindt. Dit Gouden Straatje dateert uit de vijftiende eeuw en dankt zijn naam aan de vele Praagse Goudsmeden die hier woonden.

Sinds de negentiende eeuw werden de meeste huisjes verhuurd. Schrijver Franz Kafka was één van de gelukkigen die het Gouden Straatje zijn huis mocht noemen. Samen met zijn zus woonde hij een jaar lang op nummer 22. Inspiratie voor zijn boek The Castle deed hij hier op.
 
Om het straatje te bezichtigen, moet u een apart kaartje kopen. Maar een wandeling door het smalle steegje maakt een hoop goed. Bezoek het best bewaard gebleven huis op nummer 20. Hier ziet u op de eerste verdieping het originele vloerframe. Tegenwoordig dienen de kleurrijke huisjes vooral als souvenir- en boekenwinkels. 

naar boven
 
WIST U DAT?
                                                               Bron: Flickr (Creative Commons)

…de bekende waarzegster Madame de Thebes in huisje nummer 14 in het Gouden Straatje heeft gewoond? Zij verbleef hier vanaf 1918 tot aan haar arrestatie door de Gestapo.  

…u in de Sint-Vituskathedraal ook graven van verscheidene heiligen, vorsten, nobel mannen en aartsbisschoppen vindt? Dit is wel tegen betaling.

…de president van Tsjechië woonachtig is in de Praagse Burcht? Het is wel een hele opgave om hem te spotten, want hij verplaatst zich onder de grond!

 
BURCHTTUINEN


                                                               Bron: Flickr (Creative Commons)

Bent u een natuurliefhebber? Loop dan naar één van de acht grote tuinen, waar u fonteinen, fleurige tulpen en groene grasvelden tegenkomt. Deze aanzienlijke tuinen vormen de enige rustige plekken in het complex en dus ideaal om u terug te trekken uit de toeristenmenigte.

De meest luxe tuin ligt ten noorden van de Burcht, over de Kruitbrug. Deze Koninklijke tuin werd rond 1534 ontworpen door Ferdinand I en bevindt zich rond de middeleeuwse wijngaarden. Wandel langs amandelbomen en bewonder de vele exotische planten.

Wanneer u de Koninklijke tuin door loopt, trekt een modern gebouw vrijwel meteen uw aandacht: de Oranjerie. Dit glazen gebouw is ontworpen door architect Eva Jiricna en is bijna negentig meter lang. Tijdens de zomer bewondert u hier het interieur en de vele tropische planten.

naar boven
 

Je staat ingeschreven met: [EMV FIELD]EMAIL[EMV /FIELD]

Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen