wallachijs winnen prerov nad labem dorpsmuseum reisverhaal weetjes

Nieuwsbrief editie 183 : Terug in de tijd


DOBRY DEN!
Er is geen leukere manier om meer te leren over de Tsjechische geschiedenis dan het zelf mee te maken in een van de openluchtmusea. Onder andere in Moldavië en Bohemen staan modeldorpjes waar zeventiende- tot negentiende-eeuwse architectuur, volksgebruiken en ambachten getoond worden.

We wonen demonstraties van huishoudelijk werk en oude ambachten bij, bewonderen klokkentorens en houten huisjes en leren meer over de geschiedenis en ontwikkeling van de wijnbouw.

In deze Tsjechië.nl nieuwsbrief gaan we terug in de tijd in openluchtmusea.

 
ROZNOV POD RADHOSTEM
In het oosten van Moldavië vindt u Roznov pod Radhostem, een stad met zo’n 17.000 inwoners die nog veel waarde hechten aan de tradities van hun voorouders. Ongetwijfeld de meest bekende bezienswaardigheid is het Wallachijs openluchtmuseum. Dit museum mag zich niet alleen een van de oudste, maar ook een van de grootste van Midden-Europa noemen.

De eerste houten gebouwen uit Wallachije werden al in 1924 naar het openluchtmuseum overgebracht, waarna deze een jaar later voor het publiek geopend werd. U vindt er een dorp vol houten huisjes, bewondert 120 monumenten verspreid over het gebied en bezoekt een kerkhof waar beroemde mensen uit Wallachije begraven liggen.

Betreed de huisjes en ervaar hoe de bewoners vroeger leefden, neem een kijkje in de originele ijzersmederij, bezoek de houtzagerij en bewonder de oliemolen.

Voor de ultieme beleving bezoekt u het openluchtmuseum tijdens één van de vele volksfestivals. U komt er in aanraking met tradities en gewoontes van de lokale bevolking en woont demonstraties van oude ambachten en huishoudelijk werk bij.

naar boven
 
WIN TRITAN CITRUSPERS WATERFLES
Telkens weer een nieuw flesje water kopen of steeds met dorst op stap is nu verleden tijd. Deze handige Tritan waterfles is BPA-vrij, geur- en smaakloos en aan de onderkant voorzien van citruspers. Superhandig! Creëer zelf je eigen sapjes of voeg fruit toe om fruitwater te maken.

Wil je deze waterfles winnen? Check de prijsvraag!

 
PREROV NAD LABEM
Traditionele Tsjechische architectuur bewondert u in openluchtmuseum Prerov nad Labem in Midden-Bohemen. Dit gebied, dat opgericht werd in 1895, huisvest meer dan dertig Boheemse gebouwen uit de achttiende eeuw, waaronder jacht- en landhuizen.

Een bijzonder gebouw is de voormalige hal van de Prerov Cottagers vereniging. Deze werd in de twintigste eeuw gereconstrueerd als dorpshuis en geeft de unieke volksarchitectuur van Elbe Valley goed weer. Binnen in het gebouw vindt u twee grote kamers, waarachter een voorraadkamer en keuken schuilen. Hier bewondert u het interieur en beeldt u zich in hoe koks traditionele gerechten bereidden.

Naast traditionele landhuizen komt u in Prerov nad Labem nog klokkentorens, varkensstallen, een duiventil en een oud schoolgebouw tegen. Bent u een echte natuurliefhebber? Sla dan de bijliggende tuinen niet over. Deze worden netjes door het personeel bijgehouden.

naar boven
 
MORAVISCH DORPSMUSEUM
In het openluchtmuseum van Straznice gaat u terug in de tijd naar een negentiende-eeuws Moravisch dorpje. Dit dorpsmuseum, dat in 1981 ontstond, huisvest in totaal 65 objecten uit de gebieden Moravské Kopanice, Hornacko en Luhacovické Zalesi. Onder andere een wijnbouwareaal en een groep technische watermonumenten wachten hier op uw bewondering.

Wijnliefhebbers halen hun hart op in dit Moravische museum. Naast de presentatie van oude architectuur en volksgebruiken, focust het museum op de wijnbouw die kenmerkend was voor die tijd. Zo komt u wijnkelders tegen en is het gebied voorzien van een echte wijngaard, waar u een demonstratie van de geschiedenis en ontwikkeling van de wijnbouw bijwoont.

Wie het Moravische gebied het laatste weekend van juni bezoekt, maakt deel uit van het wereldberoemde Straznice International Folklore Festival. Hier kijkt u naar een mannelijke danswedstrijd en maakt u een literaire lezing mee.

naar boven
 
REISVERHAAL GERARD
Na bijna een week in Duitsland strijken wij neer op de moeilijk te vinden, maar prachtig gelegen Autocamp Skalice tussen Buš en Slapy, dertig kilometer ten zuiden van Praag.

Lees hier het nieuwe reisverhaal van Gerard.naar boven
 
WIST U DAT...
… de 120 monumenten van Roznov pod Radhostem verspreid liggen over de drie locaties Drevene mestecko, Valasska dedina en Mlynska dolina? Deze staan voor houten stadje, wallachijs dorp en molendal.

… er in Tsjechië ook een openluchtmuseum is die verschillende soorten architectuur bij elkaar vertegenwoordigd?  Dit unieke museum ligt in Kouřim en huisvest gebouwen uit de zeventiende tot negentiende eeuw.

Prerov nad Labem de het eerste openluchtmuseum van Centraal- en Oost-Europa was? Deze werd opgericht door de Italiaanse Archduke Ludwig Salvator.

naar boven
 

Je staat ingeschreven met: [EMV FIELD]EMAIL[EMV /FIELD]

Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen