praktische tips praag winnen weetjes lipnomeer

Nieuwsbrief editie 184 : Fietsen in TsjechiŽ


DOBRY DEN!
Voor wie in Nederland niet genoeg uitdaging vindt in de fietsroutes, biedt Tsjechië met haar historische steden en afwisselende landschappen een interessante omgeving voor sportievelingen. Huur een fiets of boek een fietstour en ontdek het enorme netwerk van fietsroutes en de tal van bezienswaardigheden die Tsjechië zo aantrekkelijk maken.

We beginnen met een goede voorbereiding, waarna we u meenemen door het drukke Praag en de groene oase midden in deze hoofdstad. Tot slot fietsen we rondom het populaire Lipnomeer.

In deze Tsjechië.nl nieuwsbrief toeren we op de fiets door de gevarieerde streken van Tsjechië.

 
PRAKTISCHE FIETSTIPS
                                                               Bron: Flickr (Creative Commons)

Fietsen in Tsjechië is niet vergelijkbaar met fietsen in Nederland. Daarom is een goede voorbereiding van belang. Zo zijn kinderen tot 18 jaar verplicht om een helm te dragen, maar eigenlijk draagt vrijwel iedere fietser een helm in Tsjechië. 

Een plezierige fietstocht begint natuurlijk met een goede fiets en in veel plaatsen in Tsjechië huurt u die gemakkelijk. Het wegdek in Tsjechië wisselt te veel voor racefietsen, maar is goed te berijden met een mountainbike of trekkingfiets met minimaal 23 versnellingen. Een elektrische fiets is ook het overwegen waard. Stippel uw route van tevoren goed uit en stem uw keuze hierop af.

Uw fiets neemt u tegen een vergoeding gemakkelijk mee in de trein. In de hoofdstad Praag zijn fietsen in de metro ook toegestaan, hoewel de omstandigheden hier niet altijd ideaal voor zijn. Daarnaast is het handig om te weten dat er fietsbussen rijden in bepaalde regio’s, zoals Zuid-Bohemen en het Reuzengebergte. Wanneer u bent uitgefietst, neemt u bijvoorbeeld de fietsbus terug naar het startpunt.

Er zijn tegenwoordig tal van fietsroutes in Tsjechië die door middel van markeringen goed te vinden zijn. De meeste fietsroutes leiden over rustige autowegen, waar automobilisten goed rekening houden met fietsers. Rondom grote steden zijn de wegen minder toegankelijk voor fietsers, maar er zijn vaak wel alternatieve routes te vinden die de stad in en uit leiden. 

naar boven
 
FIETSEN IN EN RONDOM PRAAG
                                                               Bron: Flickr (Creative Commons)

Het heuvelachtige landschap en de drukte in Praag maken het lastig om in de hoofdstad te fietsen. Maar onmogelijk is het niet. Met de aanleg van nieuwe fietspaden en een aantal autovrije zones, wordt de stad langzamerhand toegankelijker voor fietsers.

In het centrum van Praag huurt u een fiets bij een van de vele verhuurshops. Ook een enthousiaste gids die u al fietsend rondleidt door de oude stad is niet moeilijk om te vinden.

Wilt u wat meer natuur zien tijdens uw fietstocht? Dan is het natuurreservaat Divoka Šárka in Praag 6 een aanrader. Midden in de drukke stad wordt u verrast door deze groene oase, waar u fietst door een omgeving van imposante rotsen, bossen en interessante flora en fauna.

Naast Praag zelf is ook de wijde omgeving eromheen ideaal om per fiets te ontdekken. De Karlstejn Krivoklat regio net buiten de hoofdstad beslaat het zuidwesten van Bohemen. De vele monumenten in dit gebied ademen geschiedenis. Er zijn veel goed begaanbare fietsroutes door de ongerepte natuur in deze regio. Fiets bijvoorbeeld vanuit Praag naar Karlstejn, een van de mooiste kastelen van Tsjechië. 

naar boven
 
WIN
Gaat u binnenkort op reis en wilt u hier een unieke herinnering aan overhouden? Dan is The Travel Treasure Book wat voor u! In dit boek bewaart u een levendige herinnering aan alle landen die u bezoekt.

Bent u enthousiast geworden? Bekijk de prijsvraag!

 
WIST U DAT?
                                                               Bron: Flickr (Creative Commons)

… Segways sinds begin augustus niet meer welkom zijn in het oude centrum van Praag? De afgelopen jaren zijn de gemotoriseerde tweewielers enorm in populariteit toegenomen. Volgens inwoners zijn ze te gevaarlijk, omdat toeristen op Segways te weinig aandacht hebben voor het overige verkeer en voetgangers.

…er in het centrum van Praag een fietsrestaurant zit? In het zogeheten restaurant Kolonial sieren complete fietsen en ingelijste fietsonderdelen de muur en aan het plafond hangen fietskettingen. Maar de echte eyecatchers zijn toch wel de barkrukken gemaakt van fietszadels en de door Tsjechische kampioenen gesigneerde borden.

…er verspreid over Tsjechië minstens 2700 kastelen, paleizen en burchten te vinden zijn? Het is boeiend om een aantal van deze monumenten per fiets te ontdekken. Er zijn verschillende fietsroutes die u naar een van de vele bezienswaardigheden leiden.

naar boven
 
FIETSEN BIJ HET LIPNOMEER
                                                               Bron: Flickr (Creative Commons)

Het Lipnostuwmeer in het zuiden van Tsjechië is een van de mooiste plekken in het Boheemse Woud, onder de Tsjechen ook wel bekend als Sumava. De rivier Moldau ontspringt in het Lipnomeer dat omringt wordt door een groene omgeving die dit populaire recreatiegebied in elk seizoen de moeite waard maakt. In de zomer is het meer de plek bij uitstek voor watersporten en zonvakanties. In de winter is het een ideaal skigebied.

Fietsen rondom het meer is het hele jaar door een goede optie. Er zijn een aantal fietsroutes rondom het Lipnomeer die door middel van kleurcodes worden aangegeven. Het fietspad van Lipno naar Frymburk is zelfs verlicht.

Het dunbevolkte en beschermde natuurgebied van het Boheemse Woud ten noordwesten van het Lipnomeer heeft een goede infrastructuur, waardoor u hier een leuke dagtocht maakt met de fiets. Vraag bij een toeristeninformatiepunt naar een kaart met dagtochten. Na een fietstocht rust u uit in een van de restaurants die rondom het Lipnomeer te vinden zijn.

naar boven
 

Je staat ingeschreven met: [EMV FIELD]EMAIL[EMV /FIELD]

Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen