musea ceske budejovice activiteit weetjes win

Nieuwsbrief editie 188 : Veelzijdig Cesky Krumlov


DOBRY DEN
U herkent de kronkelende straatjes, historische gebouwen en kleurrijke huizen vast uit duizenden. Zo niet, dan maakt u nu kennis met het unieke en veelzijdige Český Krumlov. Het Zuid-Boheemse stadje werd gesticht in de dertiende eeuw en veel van deze historie is bewaard gebleven in het stadscentrum. De stichting begon met het bouwen van het bekende kasteel van Český Krumlov dat tot op de dag van vandaag de grootste trekpleister van de stad is.

Deze keer kijken we verder dan de bekendste bezienswaardigheden. We raften over de prachtige Moldaurivier, struinen de musea in de stad af en bezoeken ook het nabijgelegen České Budějovice. Hier bezoeken we de Budweiser brouwerij die iets ander bier verkoopt dan de naam doet vermoeden.

In deze Tsjechië.nl nieuwsbrief duiken we dieper Český Krumlov in om volop te genieten van deze historische stad.

Topfoto credits: El Coleccionista de Instantes

 
MUSEA CESKY KRUMLOV
                                                              Bron: Flickr (Creative Commons)

Naast het bekende Krumlovkasteel vind je in Český Krumlov een aantal mooie en verschillende musea. De thema’s van deze culturele plekken zijn enorm uiteenlopend en bieden op deze manier voor ieder wat wils. Zo kunt u een historisch motormuseum bezoeken, een martelmuseum, een wassenbeeldenmuseum en ga zo maar door!

Een van de populairste musea is het Seidel Fotoatelier Museum. Tijdens de verrassend interessant en mooie tentoonstellingen bewondert u zwart-witfoto’s van Seidel en leert u over de geschiedenis van Český Krumlov en de mensen die hier hebben gewoond. Het museum bevindt zich in het oude huis van Seidel en zijn oude fotografiestudio wat zorgt voor een intieme en persoonlijke sfeer.

Ook het Egon Schiele Museum verrast u. Hier vindt u net als in het Seidel museum veel persoonlijke voorwerpen als foto’s en brieven van de man zelf en natuurlijk ook zijn expressionistische schilderkunst. Daarnaast hangt er klassieke twintigste-eeuwse kunst die in contrast staat met het werk van Schiele.

naar boven
 
CESKE BUDEJOVICE
                                                              Bron: Flickr (Creative Commons)

Het stadje České Budějovice ligt op slechts veertig minuten rijden van Český Krumlov af, ideaal voor een dagtripje. Hoewel het stadje op het eerste gezicht niet heel bruisend lijkt, ontdekt u dat er meer te zien is wanneer u het bekende en immense plein in het stadcentrum oploopt. Aan dit plein vindt u talloze barretjes en restaurants en midden op het plein prijkt de barokke Samsonfontein uit de achttiende eeuw.

Loop een van de zijstraatjes in, waar u de St. Nicolaaskathedraal vindt. Dit pastelroze bouwwerk stamt uit de dertiende eeuw, maar door een grote brand in 1641 is de inrichting nu vooral zeventiende- en achttiende-eeuws. Bekijk hier het schilderij ‘Dood van de Heilige Maagd’ en het altaarstuk van Leopold Huber. Maak daarnaast een uitstapje naar de Zwarte Toren, waar u een  fenomenaal uitzicht heeft over de stad!

Naast deze bezienswaardigheden, is ook het Budweiser bier uit České Budějovice bijzonder. Dit is namelijk niet het bier uit Amerika! Sinds 1265 staat de Budweiser Budvar brouwerij al in České Budějovice, dat in het Duits Budweis heet. Al jarenlang bestaat er onenigheid in deze naam, in Amerika bestel je namelijk een Budvar of Czechvar als je dit Tsjechische biertje bestelt. In České Budějovice bestelt u wel gewoon een “echte” Budweiser!


naar boven
 
RAFTEN
                                                              Bron: Flickr (Creative Commons)

Omdat Český Krumlov voor een groot gedeelte omsloten is door de meanderende Moldau, heeft u vanaf de rivier een goed uitzicht op de stad. Door de vele bochten die de rivier maakt, wordt u steeds weer verrast door een ander perspectief op Český Krumlov.

Houdt u wel van een beetje avontuur? Maak dan een rafttocht op de rivier. Omdat de Moldau niet snel stroomt, is raften ook een optie voor beginners. Daarnaast stopt u op verschillende plekken voor een hapje of een drankje. Houd er wel rekening mee dat de kans groot is dat de boot minimaal één keer vol water loopt.

Natuurlijk is overdag in de zon in een boot zitten fantastisch, maar er bestaan ook nog nachtelijke raftactiviteiten. Deze tochten zijn meestal inclusief een gids, die een uur lang informatie geeft over de historie van de regio en die vertelt over de geschiedenis van de stad. Extra leuk is dat deze gids gekleed is in een Renaissance-jurk uit de zestiende eeuw.

naar boven
 
WIST U DAT?
                                                              Bron: Flickr (Creative Commons)

… van zaterdag 25 februari tot en met dinsdag 28 februari carnaval wordt gevierd in Český Krumlov? Carnaval hier is nog traditioneler dan op de meeste plekken in Nederland. Denk aan gemaskerde mensen, muzikanten en jongleurs. Omdat het dit jaar tien jaar geleden is dat de eerste optocht werd gehouden, worden foto’s en artefacten tentoongesteld die de afgelopen tien jaar aan carnavalsoptochten in de stad bevatten. De tentoonstelling is te zien in het klooster van Český Krumlov.

… de historisch binnenstad van Český Krumlov sinds 1992 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat? De stad kreeg een plekje op de lijst om de gemeente zo traditioneel mogelijk te houden.

… de omgeving van Cesky Krumlov perfect is voor buitenactiviteiten? Het heuvellandschap is schitterend om mooie wandelingen of klimmingen te maken. Beklim bijvoorbeeld op de Klet Berg de oudste uitkijktoren van heel Tsjechië! Ook zijn er verschillende paardrijdclubs in de buurt van Český Krumlov, waar u een paardrijdtour boekt en door het pittoreske landschap een ritje maakt.

 
WIN EEN SEATZAC
Vindt u het soms ook zo vervelend dat er nou net geen bank of stoel staat op die ultieme chillplek? Geen zorgen, met de SeatZac creëert u vanaf nu overal uw perfecte spot. Met deze handige zak heeft u namelijk altijd uw eigen comfortabele stoel bij u.

Wilt u winnen? Beantwoord dan de prijsvraag!

 

Je staat ingeschreven met: [EMV FIELD]EMAIL[EMV /FIELD]

Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen