omgeving treinen weetjes wijn winnen

Nieuwsbrief editie 189 : Verken het landschap van Zuid-MoraviŽ


DOBRY DEN
We zijn aangekomen in Zuid-Moravië, een bijzonder gebied in het zuidoosten van Tsjechië vol historische steden, kastelen, kloosters, burchten en andere culturele bezienswaardigheden. In het hart van dit groene uitgestrekte gebied ligt Brno, na Praag de grootste stad van Tsjechië en vandaag de dag de bestuurshoofdstad van Zuid-Moravië. Toch verlaten we dit keer de stad en trekken we naar het platteland, waar een hoop verrassingen wachten!

We duiken de natuur in en springen op een oude stoomtrein die het landschap van deze prachtige streek doorkruist. We bezoeken de uitgestrekte wijngaarden en genieten in de warme zon van een heerlijk wijntje, met uitzicht op het glooiende landschap. Tsjechië blijkt keer op keer te verbazen.

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief verkennen we het landschap van Zuid-Moravië en leren we wat deze streek zoal te bieden heeft.

Topfoto credits: Lukáš Jirovský

 
OMGEVING ZUID-MORAVIE
Naast het gegeven dat u op iedere heuvel van Zuid-Moravië mijlenver de diepte in staart, is in deze landstreek meer te vinden dan wat op het eerste gezicht te zien is. Naast haar bekende oneindige wijnvelden en heuvellandschappen, omvat dit zuidelijke gebied van Tsjechië veel bijna onontdekte parels.

Bezoek de Moravische Karst, een streek bestaande uit een groot gebied met maar liefst duizend grotten, diepe kloven, ondergrondse meren en dichte bebossing. Ga mee op een boottour over de Punkvarivier en door de Punkvagrot. U vaart langs mysterieuze gangen, de Pohadkovy Dom waar u vele stalactieten en stalagmieten ziet en tot slot kijkt u uit op de Machochakloof. Dit is een kloof van 138 meter diep die waarschijnlijk ontstaan is door de ineenstorting van een gigantische grot.

Een ander leuk uitstapje is het Nationaal Park Podyjí tegen de grens van Oostenrijk. Hoewel dit het kleinste nationale park van heel Tsjechië is, stelt een bezoek aan dit park u zeker niet teleur. In Podyjí vindt u bijzondere beschermde plantensoorten als gele kornoelje, Turkse lelies en harige alpenroosjes. Daarnaast wandelt u langs de Dyje rivier die door het gehele park stroomt en spot u misschien een wilde kat, een oehoe of een visotter.

naar boven
 
TREINEN DOOR ZUID-MORAVIE
                                                              Bron: Flickr (Creative Commons)

Klaar voor een nieuwe en unieke openbaar vervoerbeleving? Reis dan met de stoomtrein door het Zuid-Moravische landschap en bekijk de natuur van een geheel andere kant.

Van Zastávka u Brna naar Zbýšov loopt de Narrow Gauge Railway; hier heeft u de mogelijkheid om met een heuse oude stoomtrein door het landschap te rijden. Kijk uit over de uitgestrekte weilanden en wijngaarden en geniet van dit bijzondere moment. Na dit leuke tochtje, verdiept de echte treinliefhebber zich nog meer de Tsjechische treingeschiedenis in het Industrial Railway Museum dat bij het station in Zastávka u Brna ligt.  

Ook naar Lednice, bekend om het sprookjesachtige kasteel Lednice, loopt een spoorlijn waar nog ouderwetse treinen overheen hobbelen. Dit zijn dan geen stoomtreinen, maar ook deze treinen zijn al aan pensioen toe en wekken nostalgische reacties bij u op. Zo ziet de conducteur eruit alsof hij net uit een oude film is gestapt en is de inrichting nog ouderwets met bordeauxrode bekleding en schattige kleine gordijntjes. Het lijkt of de tijd heeft stilgestaan.

naar boven
 
WIST U DAT...
                                                              Bron: Flickr (Creative Commons)

… ieder jaar in Stráěnice het grootste en oudste folklorefestival van heel Europa plaatsvindt? Ieder laatste weekend van juni bezoekt u hier festivals, openluchtmusea, zingt u mee met folkloreliederen en danst u in de traditionele kledij de gebruikelijke volksdansen. Stráěnice is gelegen in het zuidoosten van Zuid-Moravië, nabij de grens van Slowakije.

... in Zuid-Moravië de beroemde Maria-Hemelvaartkerk nog dikwijls een bestemming is voor religieuze bedevaarten? Daarnaast ligt net buiten de officiële grens van Zuid-Moravië het Velehrad cisterciënzerklooster, een van de belangrijkste bedevaartsoorden van heel Tsjechië!

...zich in Zuid-Moravië een van de grootste aangelegde en kunstmatige landschappen bevindt? Tussen Lednice en Valtice zijn Engels aandoende Baroktuinen aangelegd op een gebied van ongeveer tweehonderd vierkante kilometer! Dit bijzondere gebied is door haar rijke historie zelfs Unesco erfgoed.


 
WIJNSTREEK ZUID-MORAVIE
                                                              Bron: Flickr (Creative Commons)

Hoewel u wijngaarden in eerste instantie waarschijnlijk niet meteen aan Tsjechië koppelt, staat de Zuid-Moravië-streek hier toch zeker om bekend. Dit is ook niet heel gek als u bedenkt dat het ten hoogte van de Champagnestreek in Frankrijk ligt, waar het door de kenners ook vaak mee wordt vergeleken. Daarnaast is zeker in de zomer het broeierige landklimaat ideaal voor de wijnteelt.  

Hoewel de wijntraditie in Zuid-Moravië al zo’n tweeduizend jaar oud is, is deze niet heel bekend omdat de wijn uitsluitend voor binnenlands gebruik geoogst wordt. In vrijwel ieder dorp vindt u lokale boeren die allen kleine hoeveelheden wijn produceren en dit op geheel traditionele wijze brouwen. Dit proces zorgt voor een enorme charme en geeft de Zuid-Moravische wijnregio een authentieke sfeer.

Wilt u optimaal genieten van deze wijnervaring? Reis dan op de fiets de schilderachtige wijndorpjes van Zuid-Moravië langs. Hier bezoekt u de lokale wijnboeren en leert u over het gehele proces van de wijnoogst. ’s Avonds geniet u van de uitzonderlijke wijnen gecombineerd met de specialiteiten van de lokale keuken, zoals; geroosterde eend, rode kool, veel vlees en kulida: een soep van aardappel, dille, zure room en ei.

naar boven
 
WIN EEN TIMELAPSE-CAMERA
Wil u ook wel eens van die gave timelapse-beelden schieten van je reis? En heeft u ook buiten Europa gereisd? Met onze Reisfoto van de maand wedstrijd maakt u kans op een timelapse-camera met uw vrolijkste reisfoto van een plek buiten Europa.

Stuur hier uw foto in en win!

 

Je staat ingeschreven met: [EMV FIELD]EMAIL[EMV /FIELD]

Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht