win een reis stelling prijs foto links spotlight nieuws onroerend goed weetjes events

Nieuwsbrief editie 75 : Zlin & Bat'a


DOBRY DEN!
Welkom bij de 75ste editie van de Tsjechie.nl nieuwsbrief! Het online magazine over Tsjechië dat u al 75 maanden (!) op de hoogte houdt van alles wat met Tsjechië te maken heeft. Deze maand leest u over de legendarische opmars van schoenenkoning Tomas Bat'a en de stad Zlin.

Daarnaast kunt u uiteraard weer de foto van de maand bewonderen, uw mening geven op de stelling en meedoen aan de prijsvraag. Ook leest u waar u moet zijn middels de evenementenagenda en u kunt weer genieten van een boeiend reisverslag. En... een hoop meer!

Na shledanou!

Het team van Tsjechie.nl

 
WIN WIN WINTERSPORT!
Wintersport naar Tsjechie winnen?

Zin in een gratis skivakantie naar Tsjechië? Het land met prachtige wintersportmogelijkheden, dat bovendien gastvrij, goedkoop én nog niet is ontdekt door het massatoerisme? Doet u dan mee aan onze prijsactie! Hiermee maakt u kans op een GRATIS SKIVAKANTIE van Tsjecho Reizen in Tsjechië.

Bovendien krijgt u er een digitale fotolijst bij voor uw mooiste wintersportmomenten. Binnenkort ontvangt u een e-mail waarmee u kans maakt op deze mooie reis. Houd uw inbox dus in de gaten!

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven.

De stelling van deze maand luidt:

'Het is een mooi gegeven dat een stad als Zlin groot geworden is door een ondernemer in schoenen (Tomas Bat'a)'

naar boven discussieer mee!
 
WIN EEN REISGIDS!
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Wij belonen het genie met het juiste antwoord op deze vraag met de uitgebreide Capitool reisgids van Tsjechië en Slowakije.

Pak uw encyclopedie erbij, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Deze reisgids wordt je aangeboden reisboekhandel De Zwerver, dé webshop voor reisgidsen en landkaarten.

naar boven doe mee en win!
 
FOTO VAN DE MAAND
Uw mooiste kiekje op de homepage van Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van dat ene kerkje, een adembenemend landschap of een onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië.

Uw foto dingt dan mee naar de titel 'Foto van de Maand' en poseert een maand lang op onze site! Let op: graag alleen digitale foto's sturen.

naar boven bekijk de foto van de maand
info@tsjechie.nl
 
INTERESSANTE LINKS
Hieronder vindt u een aantal interessante websites met meer informatie over de Zlin en Tomas Bat'a:

Handige website over de stad Zlin

Site van het Filmfestival voor kinderen in Zlin

Interessant artikel over Tomas Bat'a en zijn werknemers


naar boven
 
BAT'A EN ZLIN
Zlin (87.000 inwoners) wordt vaak beschreven als plattelandsstadje. Aan het einde van de 19de eeuw kreeg Zlin bekendheid toen Tomas Bat'a het idee kreeg om zijn eenvoudige en goedkope linnen schoen 'Bat'ovky' in deze stad te gaan produceren.

De Bata-schoenen werden een wereldwijd succes en de firma een grote onderneming. In Praag is er nog altijd een grote winkel van Bat'a (Bata).

De meeste gebouwen in Zlin zijn gebouwd in het Interbellum. De heersende bouwstijl was geïnspireerd op het idee dat het gebouw naar zijn functie ontworpen diende te worden. Le Corbusier en Franz Gahura bijvoorbeeld hebben zo een aantal residentiële en handelswijken gebouwd in dit Functionalisme.

Wie een goede indruk wil krijgen van moderne Tsjechische en Moravische schilder- en beeldhouwkunst, kan terecht in het plaatselijke Dumumeni (Huis der Kunsten). Zlin is ook bekend als filmstad door de poppenspeler Jiri Trnka. Hij maakte hier een paar poppenfilms volgens het 'stop-motion-principe'. Ook Karel Zeman maakte in Zlin enkele animatiefilms.

naar boven
 
NIEUWS UIT TSJECHIË
Misschien leest u niet dagelijks een Tsjechische krant. Maar wilt u toch op de hoogte blijven van de laatste nieuwsfeiten of opmerkelijke gebeurtenissen uit Tsjechië? Kijk dan op Tsjechie.nl. Hier wordt wekelijks een interessante actualiteit behandeld. En, zonder nieuws geen nieuwsbrief, dus ook hier vindt u maandelijks de laatste actualiteiten uit Tsjechië!


30 aug 2007 - Slavia Praag behaalt legendarische zege
Sportief nieuws vanuit hoofdstad Praag; voetbalclub Slavia Praag...

20 aug 2007 - Karelsbrug krijgt flinke opknapbeurt
Één van 's werelds meest beroemde bruggen, de Praagse Karelsbrug...

10 aug 2007 - Adoptie door buitenlandse ouders weer toegestaan
Het ministerie in Tsjechie gaat weer toestaan dat buitenlanders...

7 aug 2007 - Ex-verkeersinspecteur veroorzaakt ongeluk onder invloed
Michael Cas, voormalig hoofd van de verkeersinspectie in Frydek...


naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met Tsjecho Reizen, Arcadian en Eunite. Deze maand staat het vrijstaande boerenhuis van Eunite in de spotlights.

EUNITE REAL ESTATE | Te koop aangeboden: Vrijstaand boerenhuis
Vrijstaand boerenhuis in een L-vorm met beschutte tuin op het zuiden. Gelegen in een zeer rustige omgeving met vrij uitzicht op bos en naastgelegen weiden. Het geheel is gelegen in een hele mooie omgeving, vlakbij een vismeertje tussen Tyn aan de Moldau en Veseli aan de Luznice.

* Prijs: 47.000,-
* Streek/plaats: Zuid-Bohemen/Bzi
* Objectcode: EU859

Meer informatie over onroerend goed? Kijk op onze site!

naar boven
 
WEETJES
Zlin heeft niet altijd 'Zlin' geheten. Al aan het begin van de 14e eeuw wordt de plaatsnaam ergens vermeld. In 1949 werd 'Zlin' echter veranderd in het minder gemakkelijk in de mond liggende 'Gottwaldov'. Pas ruim 40 jaar later, op 1 januari 1990, kreeg Zlin z'n oorspronkelijke naam 'Zlin' weer terug!

Zlin is over de hele wereld beroemd om z'n animatiefilms en het Filmfestival voor kinderen

Tomas Bat'a begon ooit op 18-jarige leeftijd een kleine schoenenfabriek in Zlin. Enkele jaren later zou hij wereldwijd miljoenen schoenen verkopen. Nog een aantal jaren later veroverde hij heel Zlin; warenhuizen, scholen, flats en filmstudio's stonden allemaal op zijn naam.

In 1933 werd de eerste Bat'a schoenenfabriek in Nederland gebouwd.

naar boven
 
EVENEMENTENAGENDA
2007 is een zeer bijzonder jaar voor de stad Hoorn: het viert zijn 650-jarig bestaan. Ook wordt de 15-jarige band met het Tsjechische Príbram gevierd. Dus genoeg reden voor een groot feest: de Tsjechische week.
Het evenement duurt van 1 t/m 8 september en vindt plaats in het centrum Hoorn.

Meer informatie over evenementen in Tsjechië en Nederland? Kijk op onze site!

naar boven meer info en reserveringsmogelijkheden
 
RADOMIRS COLUMN
Als u de naam Bat‘a (lees Batja) hoort, dan weet u dat het over schoenen gaat. De Bat‘a schoenwinkels in Nederland zijn zo goed als verdwenen. Bat‘a had zijn fabrieken in Zlín, nu is de naam van de fabrieken veranderd in Svift, Bat'a is niet meer de eigenaar.

Als u het ook nog heeft over ondernemerstalent, dan is het ongetwijfeld deze Bat'a. Een fenomenale ondernemer, één van de weinigen groten der aarde!

naar boven lees de column
ga naar de columnsectie
 
REISVERHAAL VAN DE MAAND
Het reisverslag van de maand is dit keer van Hanneke Zon. Hierin vertelt zij u over haar motorvakantie naar Tsjechië.

"Na wat voorbereidingen getroffen te hebben zijn we met drie motoren vertrokken richting Tsjechië. Omdat we niet graag in één dag naar Tsjechië wilden rijden, hebben we een tussenstop gemaakt in Bamberg (Duitsland). Daar een hotel gezocht waar we de motoren kwijt konden..."

Heeft u ook een mooi reisverslag? Stuur het ons toe! Wij van Tsjechie.nl willen heel graag weten wat u allemaal heeft meegemaakt in Tsjechië. Wordt uw verhaal geplaatst, dan storten wij een beloning van 5 euro op uw rekening.

naar boven lees het reisverhaal v/d maand
stuur uw reisverhaal naar info@tsjechie.nl
 
TSJECHISCHE BAND JANICEK
Even voorstellen: Jana Kostalova, Tsjechische zangeres, Nederlandse begeleiders. Ze schrijft en zingt in haar moerstaal. Over leven en dood, geluk en verdriet, droom en werkelijkheid. Gevoelig, ingetogen. Gepassioneerd, overdonderend.

Invloeden van pop, jazz en blues. Eigenzinnige arrangementen en een eigenzinnig geluid. Ook in covers van onder anderen Lennon en McCartney, Jagger en Richard, John Hiatt en Edith Piaff. De complete leden van de band bestaan uit Jana Kostalova, Han Verbakel (gitaar en zang), Gerrit de Groot (gitaar en zang), Henk van den Brink (bas), Jacques Boer (slagwerk).

Nieuwsbrieflezers huren Janicek in tegen eengereduceerd tarief! De Eindhovense band Janicek wil zich graag presenteren aan Tsjechië gerelateerde evenementen, anifestaties en andere activiteiten. Voor lezers van de Tsjechie.nl nieuwsbrief verzorgt Janicek graag een optreden tegen een gereduceerde tarief. Interesse? Stuur dan een e-mail naar info@tsjechie.nl.

naar boven meer weten en enkele nummers beluisteren
 
Afmelden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
EUR 100 korting op mooie vakantiehuizen nabij Praag

Praag.nl
1 overnachting in Praag al va EUR 21

Topic Travel
Huis Polach in Oost-Bohemen va EUR 290

Interbohemia
Vakantiehuizen in Zuid-Moravie va EUR 188

Otium Vakanties
Green Valley Vakantiepark in het Reuzengebergte va EUR 275

Bohemia Travel
Hotel U Svateho Jana in Praag va EUR 27

Big Foot
Hotels in Harrachov va EUR 116 pw

Belvilla
Vakantiehuis in Zuid-Bohemen va EUR 375

Tsjecho Reizen
4 dgs voordeel-arrangement Praag Arbes Mepro va EUR 129

Praag.nl
3 dgn Praag incl vlucht en hotel va EUR 267

Topic Travel
Twee weken huis St. Julien-Chapteuil va EUR 530

Interbohemia
Accommodatie in het Isergebergte va EUR 270

Otium Vakanties
Huis Stara Hora in het Reuzengebergte va EUR 450

Bohemia Travel
Vakantiehuis in Cachovice (Midden Bohemen) met zwembad va EUR 265

Big Foot
Pension in Rokytnice va EUR 96 pw

Belvilla
Landhuis Kristan in Zuid-Bohemen va EUR 239

Tsjecho Reizen
Gratis snowboardclinic vroege wintersport-boekers!

Praag.nl
3 dgn Praag in pension Hermanova incl vlucht va EUR 287

Topic Travel
Huis Stejskalova in Oost-Bohemen va EUR 290

Interbohemia
Vakantiehuis in Zuid-Bohemen va EUR 240

Otium Vakanties
Accommodatie met overdekt zwembad in het Reuzengebergte

Bohemia Travel
Hotel Astra in Midden Bohemen va EUR 23

Big Foot
Pensions in Pec pod Snezkou va EUR 116

Belvilla
Landhuis Valouskova in Noord-Bohemen va EUR 549

Tsjecho Reizen
Vliegen naar Praag va EUR 120

Praag.nl
Zeer voordelige hotels in Praag va EUR 18

Topic Travel
Huis Krejci in Oost-Bohemen va EUR 230