kunstnieuwsprijsvraagwist u datstellingcolumnfoto

Nieuwsbrief editie 88 : Tsjechische Kunst


DOBRY DEN!
Tsjechische kunst heeft de geschiedenis altijd goed weten te doorstaan. Ondanks het communistische verleden zijn veel bijzondere monumenten en kunststukken nog in originele staat te bewonderen. Wij hebben een kijkje genomen in de wondere wereld van de Tsjechische kunst. Van hippe exposities tot altaarstukken uit de renaissance, in Tsjechië vind u het allemaal!

Na shledanou,

Het team van Tsjechie.nl

naar boven
 
KUNSTZINNIG VERLEDEN
Door de jaren heen is Tsjechië, Praag in het bijzonder, altijd goed bedeeld geweest als het gaat om talentvolle kunstenaars. Hoewel het land pas sinds 1993 onafhankelijkheid heeft kent het gebied wat nu Tsjechië heet een rijke kunstgeschiedenis. Wij hebben speciaal voor u de voornaamste kunstenaars onder de loep genomen.

Peter Parler is één van de eerste kunstenaars die naam heeft gemaakt in Tsjechië. Deze invloedrijke Duitse beeldhouwer werd in de 14e eeuw door Karel IV naar Tsjechië gehaald. Karel IV was de man die er voor zorgde dat Tsjechië haar eerste culturele bloeiperiode doormaakte. Dankzij hem werd Parler zo beroemd dat de beeldende kunst uit deze periode de naam 'Parler-gotiek' heeft gekregen. Tijdens een bezoek aan Praag kunt u zijn werk bijna niet missen. Hij is heeft onder andere de Karelsbrug (Karlův most) en de Týnkerk (Týnský chrám) ontworpen.

Lees meer over Tsjechische kunstenaars op onze site!

naar boven
 
NIEUWS
Vluchtige kunst in Praag

Goed nieuws voor iedereen die binnenkort het vliegtuig naar Praag pakt: Prague Airport is omgetoverd tot een ware kunstgalerie. Tot het einde van dit jaar kunt u er kunstwerken van 26 jonge Tsjechische kunstenaars bewonderen.

Dit unieke project is opgezet om reizigers bekend te maken met eigentijdse Tsjechische kunst, maar ook om de luchthaven een menselijk tintje te geven. Door middel van schilderijen, beelden, foto’s, graffiti en andere kunstuitingen hebben de jonge talenten invulling gegeven aan het thema ‘reizende objecten’.

Hoogtepunten van de expositie zijn de houten standbeelden van Richard Kočí, de muzikale objecten van Michal Cimal en de spannende neonkunstwerken van Pavel Korbička. Als reiziger zou u bijna hopen op een fikse vertraging!

Meer nieuws.

naar boven
 
PRIJSVRAAG
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Wij belonen het genie met het juiste antwoord op deze vraag met de Lonely Planet van Tsjechië en Slowakije.

Onze prijsvragen zijn geen hersenkrakers. Deze maand hebben bierliefhebbers een streepje voor op de rest. Dus pak uw encyclopedie erbij, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Klik hier om mee te doen!

naar boven
 
WIST U DAT
...Praag rond 1900 een van de belangrijkste centra voor kunst was? De stad deed zeker niet onder voor andere grootmachten op het gebied van kunst in die tijd, zoals Wenen, Parijs en Berlijn.

...de Tsjech Jan Saudek zichzelf een van de meest populaire kunstenaars ter wereld mag noemen? Deze fotograaf en schilder staat bekend om zijn controversiële portretten, waar vaak veel naakt in voorkomt. Hij staat zelf ook wel eens op zijn foto's, ook naakt, als het even kan.

....Tsjechië door de eeuwen heen altijd een van de eerste landen was waar een nieuwe kunststroming voet aan de grond vond? Door de centrale ligging was er een voortdurende uitwisseling van ideeën met kunstenaars uit andere delen van Europa.

...de Tsjechische kunstenaar František Kupka een van de eerste kunstenaars was die abstracte schilderijen tentoonstelde? In 1912, tijdens de Salon d'automne in Parijs, presenteerde hij drie abstracte kunststukken aan het publiek, namelijk 'Madame Kupka parmi les verticales', 'Amorpha, fugue à deux couleurs' en 'Plans verticaux I'.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussiëert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven.

De stelling van deze maand luidt:
'Wie Tsjechische kunst wil bewonderen heeft genoeg aan een bezoekje aan Praag.'

Klik op de stelling om uw mening te geven.

naar boven
 
RADOMIR'S COLUMN
Andy Warhol

'Nog lang na de eerste wereldoorlog vond men daar in Ruthenië in de grond van de akkers vele geraamten en doodskoppen; Tienduizenden soldaten lieten er hun jonge leven, de meesten zijn niet eens begraven. Daar in Ruthenië ligt een plaatsje dat in de wereld furore had kunnen maken.'

Lees hier de column!

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN, ARCADIAN en EUNITE. Deze maand in de spotlights: 

ARCADIAN BV | Te koop aangeboden:
Prachtig vrijstaand huis, gelegen op een berghelling in het idyllische dal van Stupná. Veel ruimte en een fantastisch uitzicht.

- Vraagprijs: €219.000 k.k.
- Streek/plaats: Noord-Bohemen/Stupna
- Objectcode: AR351
- Klik hier voor meer info

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Uw mooiste kiekje op de homepage van Tsjechie.nl? E-mail ons uw meest fraaie foto van dat ene kerkje, adembenemende landschap of onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand' en poseert een maand lang op onze site!

Let op: graag alleen digitale foto's sturen!

Klik hier voor de foto van de maand en voorgaande maanden!

Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen!

naar boven
 
Afmelden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
4 dgs Praag voordeelarrangement va EUR 185

Camelot Reizen
Sporthotel Bohemia in Rokytnice va EUR 319

Trib Reizen
15 dgs autorondreis door Tsjechie va EUR 299

Topic Travel
Lipno Lake resort in Zuid Bohemen va EUR 367

Interbohemia
Accomodaties in het Luzickegebergte va EUR 210

Bohemia Travel
Prague Castle 4-sterren hotel va EUR 35

Praag.nl
Goedkope kerstaanbiedingen in Praag

Otium Vakanties
12 dgs autorondreis door Tsjechie va EUR 495

Big Foot
Pension Elisabeth in Spindleruv Mlyn va EUR 223

Belvilla
Gerenoveerde bakkerij Bruntal in Moravië va EUR 454

Tsjecho Reizen
Voordelige 3 dgs vliegarrangementen naar Praag

Camelot Reizen
Hotel Praha in Špindleruv Mlýn va EUR 354

Trib Reizen
Hotel Horec in het skicentrum van Pec pod Snezkou

Topic Travel
Huis Kuncova in het Adelaarsgebergte va EUR 280

Interbohemia
Vrijstaand huis in Ertsgebergte va EUR 360

Bohemia Travel
Vakantiehuizen in het bosrijke Moravie va EUR 205

Praag.nl
Actie designhotel Andel's Prague 1 nacht gratis

Otium Vakanties
Vakantiehuizen actie tot wel EUR 100 korting