nationaal parkwinactiviteitendorpjesstellingweetjescolumnfoto

Nieuwsbrief editie 90 : Nationaal park Sumava


DOBRY DEN!
U weet natuurlijk al lang dat Tsjechië bekend staat als een van de mooiste landen van Centraal Europa als het gaat om natuur. In deze, jawel, negentigste(!) editie van de Tsjechie.nl nieuwsbrief vertellen we u alles over een van de mooiste gebieden van het land: het nationale park Šumava.


Na shledanou,

Het team van Tsjechie.nl

 
ŠUMAVA
Uitgestrekte naaldbossen, glooiende heuvels, idyllische bergmeertjes en pittoreske dorpjes zijn de belangrijkste kenmerken van het nationale park Šumava in de streek Zuid-Bohemen. Met haar 69.030 hectare is dit bosrijke gebergte het grootste nationale park van Tsjechië.

Decennia lang was een gedeelte van dit gebied ontoegankelijk voor Tsjechische burgers. Het natuurgebied waar Šumava deel van uitmaakt loopt namelijk door tot in Duitsland en Oostenrijk. Ten tijden van het communistische regime mochten de Tsjechen de grens niet over en werd het stuk natuur rond de grens streng bewaakt.

Dat is helemaal niet vervelend voor alle natuurliefhebbers onder ons, want toen het gebied in 1990 weer vrij toegankelijk werd bestond het uit volledig ongerepte natuur. Het werd dan ook meteen benoemd tot bio-reservaat door UNESCO. In dit gebied kunt u nog een paar van de laatste stukken oerbos van Europa bewonderen. Daarnaast lopen op sommige plekken nog lynxen en wilde katten rond. In de laatste jaren zijn er zelfs nog een paar beren gesignaleerd!

naar boven
 
LONELY PLANET PRIJSVRAAG
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Wij belonen het genie met het juiste antwoord op deze vraag met de Lonely Planet van Tsjechië en Slowakije.

Onze prijsvragen zijn geen hersenkrakers. Deze maand gaat de prijsvraag over iets reusachtigs. Pak uw encyclopedie, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Klik hier om mee te doen!

naar boven
 
ACTIVITEITEN IN ŠUMAVA
Toeristisch gezien is Šumava het ideale gebied voor actieve natuurliefhebbers. U kunt op talloze manieren de prachtige natuur bewonderen. Wij hebben de populairste activiteiten op een rijtje gezet.

Wandelen In Šumava vindt u een ongekend aantal wandelroutes. In bijna elk dorpje in dit prachtige natuurgebied hebben ze een aantal startpunten voor wandelroutes. Van korte wandelingen tot ware dagtochten, in dit nationale park is het allemaal mogelijk.

Skiën en langlaufen
Tijdens de wintermaanden verandert Šumava in een waar winters paradijs. De wintersportgebieden zijn er erg in opkomst, Zelzezná Ruda is het bekendste ski- en langlaufoord van de streek. Rond het Boheems Massief in het midden van Šumava zijn ook bijzonder veel gelegenheden om te skiën of te langlaufen.

Kanoën en kajakken
De Moldau, Vltava op z'n Tsjechisch, ontspringt middenin Šumava. Voor iedereen die wel van een stukje peddelen houdt biedt dit ongekende mogelijkheden. Een van de mooiste kano- en kajakroutes start in het betoverende plaatsje Stožec.

naar boven
 
LEUKE PLAATSJES IN ŠUMAVA
Železná Ruda
Het bekende wintersportoord Železná Ruda is niet alleen in de winter een geliefde bestemming. IJzererts, zoals het stadje in het Nederlands zou heten, heeft een rijke geschiedenis die je volop terug ziet in kerkjes, huisjes en gezellige straatjes. Het is ook het walhalla van het glasblazen, overal in Železná Ruda kun je de grootmeesters aan het werk zien.

Nové Údolí Als dorpje stelt Nové Údolí weinig voor. Een huis, een museum, een snackbar en een piepklein treinstation, meer is er niet. Dat treinstation ligt echter wel aan een 105 meter lange bezienswaardigheid: de kortste treinverbinding van heel de wereld. In Radomir's column van deze maand leest u er alles over.

Volary
In de 16e eeuw stichten Oostenrijkse boeren uit Tirol en Stiermarken het sfeervolle dorpje Volary. Nu is het een van de weinige dorpjes waar u nog veel van de prachtige Oostenrijkse architectuur uit die tijd terug kan vinden. Moderne houtbewerking en oude ambachten zijn de specialiteiten van de dorpsbewoners. Overal op straat kunt u demonstraties zien van hun kundigheid.

naar boven
 
STELLING V/D MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussiëert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven.

De stelling van deze maand luidt:
Šumava is niet toeristisch genoeg, er zouden meer voorzieningen voor bezoekers moeten worden gebouwd.

Klik op de stelling om uw mening te geven!

naar boven
 
WIST U DAT...
... Šumava een thuis biedt aan allerlei bijzondere dier- en plantsoorten? U kunt er lynxen, rivierotters, wilde katten en grote weerschijnvlinders tegenkomen. De Šumava gentiaan, de Tsjechische minigentiaan en de dwergberk zijn enkele van de unieke planten die u er kunt bewonderen.

... Het nationale park samen met het Duitse deel het 'groene dak van Europa' vormt? Šumava maakt namelijk deel uit van het grootste boscomplex van Centraal Europa.

... De Vltava (Moldau) gevormd wordt door twee riviertjes die vlak voor het Lipnomeer samenkomen? Ze worden Warme Moldau en Koude Moldau genoemd. De Warme Moldau ontspringt nog nét in Tsjechië, de koude Moldau begint in het Duitse deel van het natuurgebied.

naar boven
 
RADOMIR'S COLUMN
Nové Údolí

'Deze column gaat over Pošumavská Jižní Dráha en de Zuidelijke Spoorweg in het nationale park Šumava, waar ook het plaatsje Nové Údolí ligt. Van de vele Nederlandse bezoekers aan Zuid Bohemen, om precies te zijn het Lipnomeer, weten slechts weinigen dat daar in de buurt een plaatsje is, dat bekend staat als de startplaats van een rit met de trein heen en terug over de grens naar Bayeren in Duitsland. Het is het kortste internationale spoorwegtraject ter wereld, met een totale lengte van maar 105 meter! Ha, ha! Jawel.'
 
Lees hier de column!

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN, ARCADIAN en EUNITE. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

EUNITE REAL ESTATE | Te koop: Plattelandshuisje

Stijvolle recreatieve woning in Horni Alberice in het Reuzengebergte. Het huisje ligt in een mooi rustige plaatsje Horni Alberice, op een lichte helling en dichbij verschillende skigebieden.

- Prijs: EUR 85.715
- Streek/plaats:Oost-Bohemen/Horni Alberice
- Objectcode: EU051
- Klik hier voor meer info.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Kasteel Hluboka door Henk Buddingh.

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw meest fraaie foto van dat ene kerkje, adembenemende landschap of onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand' en poseert een maand lang op de homepage!

Let op: graag alleen digitale foto's sturen. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze maand en voorgaande maanden.

naar boven
 
Afmelden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Kerst in wonderschoon Praag va EUR 139

Camelot Reizen
Hotel Arnika in Špindleruv Mlýn va EUR 323

Trib Reizen
Appartement in Zuid Bohemenen met 25% korting

Topic Travel
Huis Forstova in het Adelaarsgebergte va EUR 575

Interbohemia
Vrijstaande boerderij in Zuid Bohemen va EUR 275

Bohemia Travel
Aanbieding hotel Kampa Garden va EUR 35

Praag.nl
Hotel Selsky Dvur in Praag va EUR 249

Big Foot
Pension Enzian in Spindleruv va EUR 183

Belvilla
Green Valley Park in Noord Bohemen va EUR 238

Landal GreenParks
Lastminute Landal Greenparks in het Lipnogebergte

Tsjecho Reizen
2 dgs arrangement Ontdek Praag va EUR 85

Camelot Reizen
Pension Harrachova in Harrachov va EUR 243

Trib Reizen
Hotel St. Anna in skicentrum Bozi Dar va EUR 22

Topic Travel
Huis Subrova in Reuzengebergte va EUR 905

Interbohemia
Huis in het Reuzengebergte va EUR 300

Bohemia Travel
Schitterende appartementen in praag va EUR 15

Praag.nl
5 dgs busreis Praag va EUR 219

Big Foot
Hotel Devin in Pec pod Snezkou va EUR 211

Belvilla
Petit Domaine de Dubovice in Zuid Bohemen va EUR 614

Landal GreenParks
Lastminute Landal Greenparks in het Lipnogebergte