kuuroordenwinbierspawist u dattop kuuroordencolumnstellingfoto

Nieuwsbrief editie 91 : Relaxen in Tsjechië


DOBRY DEN!
Borrelen, bubbelen en bruisen. Tsjechië kent maar liefst veertig natuurlijke kuuroorden. Al eeuwenlang wordt het bronwater gebruikt om lichamelijke kwalen te genezen. De Tsjechische kuurplaatsen zijn nog steeds razend populair en staan bekend om hun schoonheid en bruisende culturele leven. In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief leest u alles over de kuurgeschiedenis, de populairste kuuroorden en het nieuwste fenomeen, de bierspa!

Na shledanou,

Het team van Tsjechie.nl

naar boven
 
KUUROORDEN
Tsjechië telt een aantal wereldberoemde geneeskrachtige bronnen. In totaal zijn er door het hele land bijna veertig kuuroorden met deze minerale en thermale bronnen. De Tsjechische kuuroorden zijn vooral gericht op genezing. Hun succesvolle geschiedenis gaat zes eeuwen terug. Tegenwoordig staan ze vooral bekend om hun hoogstaande architectuur en het uitgebreide cultureel uitgaansleven dat hen omringd. 

De eeuwenlange traditie en ervaring en de toepassingen van moderne technieken zorgen ervoor dat u in de kuuroorden optimaal kunt genieten van de rust en de omgeving. U kunt daar terecht met klachten als spijsverteringsstoornissen, hartkwalen en ademhalingsproblemen. Vele beroemde gasten gingen u voor, onder andere Goethe, Schiller, Chopin, Beethoven, Wagner en de Russische keizer Peter de Grote. Of u nu wilt relaxen, de prachtige natuur in wilt trekken of historische monumenten wilt bezoeken: Tsjechische kuuroorden zijn zeker een bezoekje waard.


naar boven
 
LONELY PLANET PRIJSVRAAG
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Wij belonen het genie met het juiste antwoord op deze vraag met de Lonely Planet van Tsjechië en Slowakije.

Onze prijsvragen zijn geen hersenkrakers. Pak uw encyclopedie, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Klik hier om mee te doen!

naar boven
 
BIERSPA
Dat Tsjechen dol zijn op een biertje weet iedereen wel, maar dat ze er zelfs in badderen? In de brouwerijen Chodovar in Chdová Planá en Bahenec in Písek kunt u een echte bierspa bezoeken. Vanaf de middeleeuwen dompelen mensen zich al in een bierbad om ziektes tegen te gaan. Het brouwsel zit vol vitamine B en dat schijnt onder de juiste temperatuur een positief effect te hebben op de huid en de bloedsomloop. Bovendien krijgt het haar er een mooie glans van.

In de brouwerijen wordt een badkuip gevuld met een mix van bronwater en donker bier. Dat mengsel wordt verwarmd tot een temperatuur tussen de 34 en 37 graden. Het bier is gewoon drinkbaar, maar een liefhebber prefereert natuurlijk een lekker koud drankje. Gelukkig zijn de Tsjechen de Tsjechen en hebben ze daar al lang aan gedacht: naast het bad staat gewoon een bar waar u een perfect koud biertje, voor in bad, kunt bestellen.

De bierspa is een aanrader voor de huid en gezondheid. Maar misschien is een bierbad nog wel het beste voor uw gemoedstoestand. Wie wordt er nou niet vrolijk van het tappen van een vers schuimend biertje in zijn eigen bad?

naar boven
 
WIST U DAT...
… Ieder jaar in mei het badseizoen feestelijk wordt geopend? De bronnen worden dan ingezegend, zodat ze hun genezende kracht behouden. Het feest wordt gevierd met optochten, traditionele markten en concerten.

… Het mineraalwater in Tsjechië soms ijzer bevat? Als u een flesje van dit water een paar dagen laat staan, ontstaat er roest op de bodem.

… Het populaire kuuroord Trebon niet op mineraalwater draait maar op turf? Turf is rijk aan zwavel en ijzer en dat is goed voor spieren, botten en gewrichten.  

… In kuuroord Marianske Lazne jaarlijks een muziekfestivals met muziek van Chopin wordt georganiseerd? De bekende componist heeft ooit een zomer in dit kuurplaatsje doorgebracht.

naar boven
 
POPULAIRSTE KUUROORDEN
Karlovy Vary (Karlsbad) Kuuroord Karlovy Vary is het grootste en bekendste kuuroord van Tsjechië. Het ligt romantisch in de heuvels van noordwestelijk Bohemen. Het verhaal gaat dat Koning Karel IV de bronnen in 1350 ontdekte tijdens een hertenjacht. Zijn jachthond had verwondingen opgelopen. De wonden genazen echter op miraculeuze wijze toen het dier met het bronwater in aanraking kwam. De koning liet een jachtslot bouwen, zodat hij zelf te allen tijde van een heilzaam bad kon genieten. Bij de bronnen ontstond al snel een belangrijke stad, die vanwege de heilzame werking van het water een aantal belangrijke privileges kreeg. 

Marianske Lazne (Marienbad) Het mooiste kuuroord van West-Bohemen is zonder twijfel Marianske Lazne. Het ligt aan de voet van natuurgebied Slavkovky Les en is omgeven door uitgestrekte vlaktes. De imponerende architectuur stamt uit de 19e eeuw en laat duidelijk zien dat de gasten uit die tijd behoorden tot de aristocratie. In Marianske Lazne liggen veertig bronnen die in hun chemische samenstelling van elkaar verschillen. De combinatie van imponerende architectuur, bosrijke omgeving en geneeskrachtige bronnen maakt dat de stad wel de parel onder de Europese kuuroorden wordt genoemd.

naar boven
 
NANCY'S COLUMN
Nancy's zoektocht naar het ideale Tsjechische kuuroord.

'Het is 1995, daar lig ik dan. Na een warm kruidenbad, gewikkeld in een laken, te wachten op de masseur of masseuse. Mijn vriendin ligt in het hokje naast me… We dollen met elkaar over de mooie man die ons komt masseren. Daar is hij dan. Geen mooie Viking maar een kleine dikke dame met kwabbel armen die alle kanten op gaan tijdens het masseren.'  

Klik hier om Nancy's column te lezen!

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussiëert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven.

De stelling van deze maand luidt:

Karlovy Vary is het mooiste kuuroord van Tsjechië.

Klik op de stelling om uw mening te geven!

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN, ARCADIAN en EUNITE. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

ARCADIAN BV| Te koop: luxe villa in Benecko

Luxe villa met fantastisch uitzicht gelegen in het skiresort Benecko. Het pand met drie verdiepingen ligt op de zonhelling, 500 meter van het bos en 100 meter van de stoeltjeslift. Het huis heeft een inpandig zwembad, sauna, skiberging, centrale verwarming, patio en terras.

- Prijs: EUR 445.000
- Streek/plaats: Benecko
- Objectcode: AR573
- Klik hier voor meer info.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Sculpturen van V. Levy  (1820-1870) in de bossen van Libechov. Door E. van Osnabrugge.

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw meest fraaie foto van dat ene kerkje, adembenemende landschap of onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand' en poseert een maand lang op de homepage!

Let op: graag alleen digitale foto's sturen. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze maand en voorgaande maanden.

naar boven
 
REISVERHAAL
Heeft u een reis door Tsjechië gemaakt en wilt u uw ervaringen met andere Tsjechië-liefhebbers delen? Dat kan! Tsjechie.nl is altijd op zoek naar mooie reisverhalen.

Ziet u uw reisverhaal graag terug op Tsjechie.nl? Mail het ons! (max 700 woorden, als tekstbestand, digitale foto's)? Wordt je verhaal geplaatst, dan storten wij een beloning van vijf euro op uw rekening.

Lees hier de mooiste reisverhalen.

naar boven
 
Afmelden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Aanbieding vakantiehuis bij Herlikovice va EUR 329

Camelot Reizen
Hotel Arnika in Špindleruv Mlýn va EUR 323

Trib Reizen
Hotel Elsyn Dvur in het Boheemse Woud va EUR 22

Topic Travel
Vakantie bungalow in Zuid-Bohemen va EUR 540

Interbohemia
Boerderij bij kuuroord Trebon va EUR 300

Bohemia Travel
4 dgs vliegreis Praag va EUR 199

Praag.nl
Stedentrip Praag incl hotel en vlucht va EUR 245

Big Foot
Pension Marketa in Harrachov va EUR 101

Belvilla
Vakantiehuis Hrachovec in Moravië va EUR 1118

Tsjecho Reizen
Wintersport per vliegtuig va EUR 175

Camelot Reizen
Hotel Adam in Špindleruv Mlýn va EUR 332

Trib Reizen
Hotel Aurum in het Reuzengebergte va EUR 33

Topic Travel
Vakantiehuis Forstova bij Rampuse in het Adelaarsgebergte

Interbohemia
Luxe villa in Noord Moravie va EUR 820

Bohemia Travel
Landhuis Marcelle in het reuzengebergte va EUR 875

Praag.nl
Budget aanbieding Seksky Dvur in Praag va EUR 24

Big Foot
Hotel Horni Pramen in Spindleruv va EUR 221

Belvilla
Vakantiewoning Elsa in Kunvald va EUR 434

Tsjecho Reizen
Grote stadstour Praag EUR 27

Camelot Reizen
Hotel Arnika in Špindleruv Mlýn va EUR 323

Trib Reizen
Hotel Elsyn Dvur in het Boheemse Woud va EUR 22

Topic Travel
Vakantie bungalow in Zuid-Bohemen va EUR 540