brnomoravische karstwist u datvilla tugendhat stellingcolumnfoto

Nieuwsbrief editie 92 : Betoverend Brno


DOBRY DEN!
De belangrijkste stad van Moravie, Brno, is eigenlijk vooral populair bij de Tsjechen. De oude stad is makkelijk te belopen, heeft een overvloed aan historische bezienswaardigheden, unieke winkeltjes en gezellige terrasjes. De ideale stad voor een weekendje weg. Waarom toeristen de tweede stad van Tsjechië nauwelijks bezoeken mag Joost weten. Tijd voor Tsjechië.nl om ons te verdiepen in de charme van Brno. 

naar boven
 
DE TWEEDE STAD BRNO
Aan de voet van de dichtbeboste Spielberg, op de plek waar de Svratka en de Svitava samenvloeien, ligt de tweede stad van Tsjechië, Brno. Met bijna 400.000 inwoners is dit de belangrijkste stad van Moravië. Brno heeft een boeiende geschiedenis en een schilderachtige historisch centrum. De binnenstad is klein en bescheiden. Een weekend geeft je genoeg tijd om haar hoogtepunten te verkennen.

Het stadsbeeld wordt bepaald door een middeleeuwse burcht die op de Spielberg ligt. De veste diende vanaf de 17e eeuw als gevangenis. Het was een van de zwaarste en beruchtste gevangenissen van Europa. In de Eerste en Tweede Wereldoorlogen was het gebouw in handen van de Gestapo. De burcht heeft een permanente tentoonstelling over de lugubere geschiedenis van Spielberg. En de klim geeft je een weids uitzicht over de hele stad.

naar boven
 
LONELY PLANET
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Wij belonen het genie met het juiste antwoord op deze vraag met de Lonely Planet van Tsjechië en Slowakije.

Onze prijsvragen zijn geen hersenkrakers. Pak uw encyclopedie, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Klik hier om mee te doen!

naar boven
 
DE GROTTEN VAN DE MORAVISCHE KARST
In tegenstelling tot Brno wordt de weg naar het natuurgebied Moravische Karst wel door toeristen gevonden. Dit grillige kalkstenen gebied valt sinds 1956 onder de natuurbescherming. De Moravische Karst ligt op ongeveer een half uur rijden van Brno. Het gebergte bestaat uit kalkstenen plateaus, steile wanden, diepe afgronden, kloven en ondergrondse meren. Beroemd zijn de indrukwekkende druipsteengrotten. Vier van de grotten zijn open voor het publiek.

De populaire Punkva grotten liggen in het centrum van de Moravische Karst. Na een doolhof van ondergrondse gangenstelsels, kun je een boottocht door de grotten maken. Vleermuizen scheren voorbij. De boot stopt bij de Pohadkovy Dom (Sprookjeskoepel), een ondergrondse kamer behangen met stalactieten en stalagmieten. Het hoogtepunt van de tour door de Punkva grotten is de Macocha-kloof (Stiefmoederkloof). Met een kabelbaan kun je naar een uitkijkpunt, vanwaar je een duizelingwekkend uitzicht hebt over de 138 meter diepe kloof.

naar boven
 
WIST U DAT...
… in december 2005 Brno alle voorpagina's en journaals haalde? Het was precies 200 jaar geleden dat Napoleon de Slag bij Austerlitz had gewonnen. Het slagveld ligt op steenworp afstand van Brno.

… je in de voormalige kapucijner kerk gemummificeerde monniken kunt bekijken? Tot het eind van de 18 eeuw werden in de grafkelder stoffelijke overschotten neergelegd. De lichamen werden gemummificeerd op natuurlijke wijze. 

… het oudste theater van Centraal Europa in Brno staat? Wolgang Amadeus Mozart trad op 11-jarige leeftijd in het Reduta Theater op. 

… Brno een Grand Prix parcours heeft? Het Automotodrom ligt 15 kilometer buiten de stad. In augustus reizen raceliefhebbers af naar Brno om de races bij te wonen.

naar boven
 
VILLA TUGENDHAT
Brno heeft een belangrijk historisch centrum, maar de stad is befaamd om haar moderne architectuur. De grote trots van de inwoners is Villa Tugendhat, naar het ontwerp van de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe. De minimalistische villa is gebouwd in 1930 en was een icoon van de moderne architectuur. Mies combineerde een stalen geraamte met glas en beton, waardoor hij licht en ruimte creëerde. Sinds 2002 staat de villa op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

De architect ontwierp de villa voor het jonge, rijke echtpaar Tugendhat. De eigenaars konden maar enkele jaren van hun villa genieten. In 1938 moesten ze vluchten voor de nazi’s, om nooit meer terug te komen. Het bouwwerk bleef onbewoond achter. Door de jaren heen had het verschillende doeleinden. Zo kwamen in 1992 de leiders van Tsjecho-Slowakije in Tugendhat samen om het document te tekenen waarin de Tsjechische Republiek en Slowakije gescheiden werden. 

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussiëert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven.

De stelling van deze maand luidt:

‘Wie Praag heeft gezien, hoeft niet meer naar Brno’

Klik op de stelling om uw mening te geven!

naar boven
 
RADOMIR'S COLUMN
In de omgeving van Brno leeft de legende over de Ridders van Blanik. U kunt er alles over lezen in Radomir's nieuwste column.

'Het beeldhouwen gebeurde in de gangen zonder daglicht. De ruimten waren voorzien van slechte elektrische verlichting, destijds aangebracht door de opa van mijn bevriende gastvrouw en gids Mw. Zdenka. Het was niet makkelijk werken. Voor de ingang staat een robuuste leeuw, die in ‘slaap gebracht’ is.
Wie zijn die Ridders van Blaník? Wat is hun verhaal? Zoals u ongetwijfeld zult weten, ieder land heeft zijn legendes. Zo is er een in Tsjechië, over de Ridders van Blaník.'

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
De avond valt in de omgeving van Brno. Foto van Klaas van Exter.

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw meest fraaie foto van dat ene kerkje, adembenemende landschap of onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand' en poseert een maand lang op de homepage!

Let op: graag alleen digitale foto's sturen. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze maand en voorgaande maanden.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN, ARCADIAN en EUNITE. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

TSJECHO REIZEN|Te koop: Studio in vakantiepark Marina Lipno Resort

- Prijs: EUR 48.250
- Streek/plaats: Zuid-Bohemen.
- Objectcode: TR331
- Klik hier voor meer info.

naar boven
 
Afmelden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Super voordelige wintersport krokus aanbiedingen va EUR 799

Camelot Reizen
Hotel Praha in Spindleruv Mlyn va EUR 359

Topic Travel
Huis Nova Ves in Zuid-Bohemen va EUR 315

Interbohemia
Vrijstaand chalet in Zuid Moravie va EUR 235

Bohemia Travel
Super korting Kampa Garden Praag nu EUR 35

Praag.nl
Vliegtickets Praag va EUR 198

Big Foot
Huis Milada in Harrachov Va EUR 2168

Belvilla
Aanbieding Huis Rad Bozanov in Noord Bohemen va EUR 430

Tsjecho Reizen
Hotel Arbes paasarrangement va EUR 275

Camelot Reizen
Aqua Park Špindleruv Mlýn va EUR 239

Topic Travel
Vakantiehuis Neumanova in Oost-Bohemen va EUR 320

Interbohemia
Imposante villa in Noord-Moravie va EUR 355

Bohemia Travel
Landhuis Martin in het Reuzengebergte va EUR 555

Praag.nl
Hotel Monica met zwembad Praag va EUR 36

Big Foot
Hotel Devin in Pec pod Snezkou va EUR 135

Belvilla
Huis Hrus in Oost-Bohemen va EUR 801

Tsjecho Reizen
Vakantiehuis in Dolni Dvur va EUR 1299