biografielonely planet praagweetjesmuseumcolumnfoto

Nieuwsbrief editie 93 : Franz Kafka


DOBRY DEN!
De beroemdste oud-inwoner van Praag is waarschijnlijk literator Franz Kafka. Met werken als De Metamorfose, Het Proces en Het Kasteel wordt hij gezien als een van de belangrijkste fictieschrijvers van de twintigste eeuw. Hij was de bekendste representant van de Prager Kreis, een groep Tsjechen die schreef in het Duits. Praag noemt zichzelf wel de stad van Kafka. Tsjechië.nl wilde deze meest gevierde man van de stad wel eens beter leren kennen.

Na shledanou,

Het team van Tsjechië.nl

naar boven
 
KAFKA´S LEVEN EN WERK
Franz Kafka werd op 3 juli 1883 in Praag geboren, in een Joodse middenklasse familie. Hij werd in het Duits opgevoed en studeerde rechten aan de Duitse Universiteit van Praag. Hij vond een baan als jurist. De nachten besteedde hij aan schrijven.

Kafka had een slechte gezondheid. Zijn hele leven leidde hij aan depressies en aan een sociale fobie. Hij stierf uiteindelijk op 3 juni 1924 in Oostenrijk aan tuberculose, de ziekte waaraan hij al sinds 1917 leed. Kafka was toen pas net veertig jaar.

Toch heeft de schrijver in die korte tijd veel indruk op de literaire wereld gemaakt. Kafka wordt gezien als het belangrijkste literaire voorbeeld van het expressionisme. Zijn boeken kenmerken zich door vervreemding en een opvallende vooruitstrevendheid. Hij richtte zich vaak tegen lange administratieve processen en de bureaucratie. In zijn verhalen schetst hij surrealistische labyrinten, waarin wanhopig naar een uitweg wordt gezocht.  

Kafka wilde zijn werk nooit laten publiceren. Hij had zijn beste vriend, schrijver Max Brod, zelfs opdracht gegeven al zijn boeken te verbranden na zijn dood. Gelukkig gaf Brod daar geen gehoor aan.

naar boven
 
LONELY PLANET
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Wij belonen het genie met het juiste antwoord op deze vraag met de Lonely Planet van Tsjechië en Slowakije.

Onze prijsvragen zijn geen hersenkrakers. Pak uw encyclopedie, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Klik hier om mee te doen!

naar boven
 
HET PRAAG VAN KAFKA
Praag was de centrale stad in het leven van Kafka. Hij noemde de stad graag een kleine moeder met klauwen. Zijn werk kan nauwelijks los worden gezien van Praag. Maak dus eens een wandeling door de stad, terwijl je haar bekijkt door de ogen van Kafka.

Kafka bracht het grootste deel van zijn leven door in de oude stad. Hij tekende op een stadsplattegrond ooit zelfs een cirkel om het historische centrum. Deze cirkel omvat mijn hele leven, zei hij.

Om de hoek van het Namesti Republiky plein staat zijn oude kantoor. Naast zijn schrijfwerkzaamheden, die hem geen inkomsten brachten, werkte hij veertien jaar lang voor een verzekeringsinstituut. Ieder dag wandelde hij met paraplu en aktetas naar huis. Langs de indrukwekkende Obecni Dum, en via de oudste straat van Praag: Celetna.

In Celetna woonde Kafka een deel van zijn kindertijd. Het boek Het Proces schreef hij uitkijkend op de Tyn kerk. Om de hoek was het literair café waar Kafka regelmatig afsprak met zijn beste vriend Max Brod.

Kafka werd geboren in de wijk Josefov. Tegenwoordig vindt u op de plek van zijn geboortehuis het Franz Kafka Museum. Hier staat ook een bronzen buste van de schrijver. Het ligt vlakbij het Joodse kwartier, de buurt die Kafka het meest inspireerde.

Kafka overleed in Oostenrijk. Zijn laatste rustplaats vond hij echter in de stad die hij het meest lief had. Op de nieuwe Joodse begraafplaats in Praag kunt u zijn graf bezoeken. De twee meter hoge grafsteen is gemaakt in kubistische stijl. Er is geen grafschrift.

naar boven
 
WIST U DAT...
… Kafka naast de Grieks dichter Homerus de enige auteur is wiens naam verbogen is tot een bijvoeglijk naamwoord? Kafkaësk of Kafkaiaans betekent op raadselachtige wijze angstaanjagend. Wat doet denken aan de werken van de schrijver Franz Kafka.

… Veel Tsjechen de werken van Kafka niet hebben gelezen? Tot voor kort waren maar weinig werken in het Tsjechisch vertaald. Tijdens het communisme waren zijn boeken verboden.

… Kafka waarschijnlijk hard had gelachen om het enorme aantal souvenirs met zijn beeltenis in Praag? Hoewel zijn boeken vaak anders doen vermoeden, had Kafka een groot gevoel voor humor.

naar boven
 
HET FRANZ KAFKA MUSEUM
Verstopt aan de westelijke oever van de Vltava Rivier ligt het kleine Franz Kafka Museum. Via de tentoonstelling Stad van K komt u alles te weten over het leven van de schrijver en zijn relatie met Praag. De liefhebber van Kafka kan hier de eerste drukken van zijn boeken bekijken. Maar er zijn ook brieven, quotes, oude krantenartikelen, video- en geluidsinstallaties, dagboeken en foto's van de beroemde auteur.

Daarnaast kan de bezoeker er een speciale Kafka-speurtocht doen. Er is een poging gedaan kafka’s perspectief op de stad weer te geven. Wandel door mysterieuze ruimtes, gevuld met vreemde spiegels, rare lichten en angstaanjagende geluiden. Dit intellectueel spookhuis weet de complexe, bizarre en onlogische wereld van Kafka haarfijn weer te geven.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl
werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN, ARCADIAN en EUNITE. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

EUNITE REAL ESTATE  Te koop: Huis aan de rand van Hertvíkovice


- Prijs: EUR 51.950
- Streek/plaats: Oost-Bohemen
- Objectcode: EU429
- Klik hier voor meer info.

naar boven
 
NANCY'S COLUMN
Franz Kafka

'Saai, moeilijk en erg ingewikkeld. Zelfs met een woordenboek begreep ik er geen snars van. Dat vond ik van Kafka toen ik boeken van deze schrijver moest lezen voor Duits.'

'Toch wordt Franz Kafka (1883-1923) door velen beschouwd als de meest geniale, in ieder geval meest karakteristieke, schrijver van de 20e eeuw.' 
'Nu, 20 jaar later, denk ik anders over Franz Kafka. Misschien begrijp ik zijn boeken nu beter dan toen als 17-jarige.'


Lees de hele column.

naar boven
 
STELLING
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussiëert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven.

De stelling van deze maand luidt:

‘Franz Kafka is de meest overschatte schrijver van de vorige eeuw’

Klik op de stelling om uw mening te geven!

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Popelistna
Foto gemaakt door Anja Mulder

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van dat ene kerkje, adembenemende landschap of onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand' en poseert een maand lang op de homepage!

Let op: graag alleen digitale foto's sturen. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze maand en voorgaande maanden.

naar boven
 
Afmelden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
8 dgs busreis Reuzengebergte va EUR 349

Camelot Reizen
Hotel Adelka in Špindleruv Mlýn va EUR 583

Topic Travel
Huis Usedlost Oseky bij het Hunsinec meer va EUR 530

Interbohemia
Vrijstaande bungalow in Zuid-Bohemen va EUR 235

Bohemia Travel
Luxe appartement in centrum Praag va EUR 19

Praag.nl
Stedentrip Praag incl vlucht en hotel va EUR 247

Big Foot
Pension Doulik in Pec pod Snezkou va EUR 192

Belvilla
Aanbieding Huis Bara Bozanov in Noord-Bohemen va EUR 311

Tsjecho Reizen
7 dgs busreis Ertsgebergte va EUR 299

Camelot Reizen
Sporthotel Bohemia in Rokytnice va EUR 319

Topic Travel
Huis Hruska in het dorpje Bus va EUR 465

Interbohemia
Appartement in Marcovice va EUR 595

Bohemia Travel
Chalet Klikovsky in Clunek Zuid-Bohemen va EUR 525

Praag.nl
Romantische hotel Selcky Dvur in Praag va EUR 23

Big Foot
Pension U Bernardyna in Harrachov va EUR 132

Belvilla
Landhuis Hetfleis in Chotevice va EUR 444

Tsjecho Reizen
5 dgs paasarrangement Praag va EUR 275

Camelot Reizen
Hotel Adelka in Špindleruv Mlýn va EUR 583

Topic Travel
Huis Usedlost Oseky bij het Hunsinec meer va EUR 530

Interbohemia
Vrijstaande bungalow in Zuid-Bohemen va EUR 235

Bohemia Travel
Luxe appartement in centrum Praag va EUR 19