liefdelonely planetpasenrit der koningenweetjescolumnonroerend goedfoto

Nieuwsbrief editie 94 : Het feest van de lente


DOBRY DEN!
De laatste restjes sneeuw, knopjes aan de bomen, een eerste zonnestraaltje, de tijd van de liefde. We hebben het over de lente: hét seizoen voor de Tsjechen. De lentemaanden staan bol van de eeuwenoude tradities. Van ‘liefdessporen’ tot uitbundige paasmenu’s, meibomen en de ‘Rit der Koningen’. In deze Tsjechië.nl nieuwsbrief leest u alles over de folklore, die de lente tot het mooiste jaargetijde in Tsjechië maakt.  

naar boven
 
1 MEI: DAG VAN DE LIEFDE
‘Laat op de avond - de eerste mei – Schemerende mei – de tijd van de liefde.’  Dit zijn de eerste regels van het 19e eeuwse gedicht Maj van de grootste romanticus van Tsjechië, Karel Hynec Mácha. Op 1 mei vieren veel Tsjechen, in plaats van de internationale Dag van de Arbeid, de Dag van de Liefde.

Verliefde stelletjes verzamelen zich dan bij het standbeeld van Mácha in Petřín park in Praag. Ze leggen bloemen bij het monument en kussen onder de bloeiende kersenbomen. In sommige streken van het land worden in de ochtend 'liefdessporen' uitgezet. Een spoortje van zand wordt uitgestrooid voor de deur van een geheime geliefde.

En kijk niet vreemd op als u op 1 mei onder een bloeiende boom staat en een paar getuite Tsjechische lippen op u af ziet komen. Het schijnt geluk te brengen…


naar boven
 
LONELY PLANET
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Wij belonen het genie met het juiste antwoord op deze vraag met de Lonely Planet van Tsjechië en Slowakije.

Onze prijsvragen zijn geen hersenkrakers. Pak uw encyclopedie, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Klik hier om mee te doen!

naar boven
 
PASEN
Pasen is een van de belangrijkste feestdagen voor de Tsjechen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, in een land waar een groot deel van de bevolking atheïst is, maar Pasen wordt dan ook niet echt meer gevierd als een religieuze feestdag. 

Weken van tevoren doemen paasstalletjes op in het straatbeeld. De huizen worden rijkelijk versierd. Vooral in de kleinere dorpjes wordt de feestdag nog traditioneel gevierd. Scholen sluiten eerder, zodat de kinderen voorbereidingen kunnen treffen.

De meisjes schilderen paaseieren die ze op de maandag aan de jongens geven. Al krijgen de jongens deze eitjes niet zomaar. Na een wilde achtervolging moeten zij de meisjes met een gekleurde bos wilgentakken slaan. Een slag met de roe staat voor geluk en jeugdigheid. Al zijn veel kinderen tegenwoordig de symboliek van deze traditie vergeten. Het draait vooral om het plezier.    


naar boven
 
RIT DER KONINGEN
Ieder jaar op de laatste zondag van mei wordt in Zuid-Moravië een van de leukste folklorefestivals van Tsjechië gehouden: de Rit der Koningen. Het plaatsje Vlcnov verandert voor één dag in het Moravië van eeuwen geleden. Traditionele kleding, zang en dans.Het hoogtepunt is een uitbundige paardenoptocht.

Het ritueel herdenkt de Hongaarse koning Matthias Corvin, die verslagen werd bij de slag van Podebrady in 1469. Vanwege zijn goede daden mag hij van de koning van het hiernamaals ieder jaar naar Tsjechië terugkeren, op de veertig mooiste dagen van het jaar. Maar hij mag hierover tegen niemand iets zeggen.
 
Een jongen van tussen de tien en twaalf jaar oud wordt voor deze dag tot koning verkozen. Op een wit paard trekt hij door het dorp. Hij draagt een traditioneel kostuum en houdt een roos tussen zijn tanden geklemd, als symbool voor zwijgzaamheid. Onderweg worden er oude verzen gezongen en krijgt de jonge koning geld en cadeaus toegeworpen.


naar boven
 
WIST U DAT...
… op de avond van 30 april ongetrouwde jongens uit Slovácko de bossen in gaan om de hoogste boom te kappen die ze kunnen vinden? Voor zonsopgang moet de boom zijn omgetoverd tot een traditionele meiboom die symbool staat voor de lente.

… jaarlijks op dezelfde avond ook duizenden brandstapels in Tsjechië worden aangestoken? Het vuur zou bescherming bieden tegen kwade krachten, zoals heksen, die op deze avond in de lucht zouden hangen.

… met Pasen symbolische gerechten op het menu staan? Zo eet men traditioneel een paasram van cake, koekjes met de naam Gods Genade en gistdeeg in de vorm van het touw waaraan Judas zich heeft opgehangen.

naar boven
 
RADOMIR'S COLUMN
Pasen in het Tsjechië van vroeger


'Op Witte Zaterdag veegden wij de hele boerderijhoeve met een bezem schoon. Alles moest er netjes uitzien. Om vier uur vond de Kruiswegrondgang plaats, met de opstanding van Christus uit de dood als hoogtepunt van Pasen. Van tevoren werden gekookte eieren geverfd en er werd veel lekkers gebakken.'

Lees de column

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN, ARCADIAN en EUNITE. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

ARCADIAN  Te koop: Appartementen Chateau Vrchlabi

- Prijs: va EUR 110.000,-
- Streek/plaats: Oost-Bohemen
- Objectcode: AR668
- Klik hier voor meer info.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Kano's in de Moldau bij Cesky Krumlov - Peter Stam

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van dat ene kerkje, adembenemende landschap of onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand' en poseert een maand lang op de homepage!

Let op: graag alleen digitale foto's sturen. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze maand en voorgaande maanden.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u maar mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven.

De stelling van deze maand luidt:

'De lente is het mooiste seizoen van Tsjechië.'

Klik op de stelling om uw mening te geven!

naar boven
 
Afmelden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Paasarrangement Hotel Arbes va EUR 275

Camelot Reizen
Hotel Harrachovka in Harrachov va EUR 243

Topic Travel
Vakantiehuis Kovackova in Oost-Bohemen va EUR 470

Interbohemia
Landhuis in Midden-Bohemen va EUR 235

Bohemia Travel
Prague Castle 4-sterren hotel va EUR 45

Praag.nl
Designhotel Andel's Prague va EUR 33

Big Foot
Pension Marketa in Harrachov va EUR 101

Belvilla
Appartement in het centrum van Praag va EUR 1085

Tsjecho Reizen
Paasarrangement Hotel Amigo va EUR 285

Camelot Reizen
Sporthotel Pomi in Harrachov va EUR 217

Topic Travel
Huis Karasova in Zuid-Bohemen va EUR 390

Interbohemia
Boek nu een vakantiehuis en ontvang gratis een luchtfoto

Bohemia Travel
Residence De Vier Engeltjes in Praag va EUR 29

Praag.nl
Goedkope vliegtickets Praag va EUR 198

Big Foot
Pension U Bernardyna in Harrachov va EUR 132

Belvilla
Chalet Bilinsky Zuid-Bohemen va EUR 313

Tsjecho Reizen
Boek een vakantiehuis in de meivakantie en ontvang EUR 30 korting

Topic Travel
Vakantiewoning Mistura in Zuid-Bohemen va EUR 430