ijshockeylonely planetpanenkaweetjesnavratilovafotocolumn

Nieuwsbrief editie 95 : Tsjechische sport


DOBRY DEN!
Tsjechische sporters zijn over de hele wereld bekend. Tennisster Martina Navrátilová, voetballer Antonin Panenka en het nationale ijshockeyteam hebben historische topprestaties geleverd. Wanneer u Tsjechië bezoekt, zal sport ongetwijfeld een keer het onderwerp van gesprek zijn. Breng uw sportkennis op peil met deze Tsjechie.nl nieuwsbrief. 

naar boven
 
NATIONALE SPORT: IJSHOCKEY
Wanneer de meren bevroren zijn, zie je door heel Tsjechië kinderen ijshockey spelen. Ze discussiëren over wie de grote keeper Dominik Hasek mag zijn. IJshockey is zonder tijfel de populairste sport van Tsjechië. Met topteams, spelers van wereldklasse, een ontelbaar aantal ijsbanen, vele wereldtitels en de grootste productie van ijshockeypucks ter wereld heeft de sport een plekje in het hart van iedere Tsjech.

Vooral de rivaliteit met buurland Slowakije is opvallend. Daags voor een belangrijke wedstrijd groeit het patriottisme. In de Tsjechische kroegen wordt nergens anders meer over gesproken. Een overwinning betekent een waar volksfeest! Er wordt geproost in de straten en de trots druipt van de Tsjechen af.

Het ijshockeyseizoen loopt van september tot april. Tijdens de play-offs kun je niet om de sport heen. Vrijwel elke bar zendt belangrijke wedstrijden uit. Maar wilt u het Tsjechische ijshockey echt ervaren, dan moet u natuurlijk in het stadion zijn!  

naar boven
 
LONELY PLANET
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Wij belonen het genie met het juiste antwoord op deze vraag met de Lonely Planet van Tsjechië en Slowakije.

Onze prijsvragen zijn geen hersenkrakers. Pak uw encyclopedie, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Klik hier om mee te doen!

naar boven
 
DE BEROEMDSTE PENALTY ALLER TIJDEN
Niemand minder dan voetballegende Pelé noemde de wereldberoemde penalty van de Tsjechoslowaakse Antonin Panenka ‘ofwel geschift, ofwel geniaal’. Panenka veroverde op 20 juni 1976 een plaatsje in de voetbalgeschiedenisboeken. Hij scoorde de beslissende goal in de finale van het Europees Kampioenschap. De wedstrijd tegen West-Duitsland werd na gelijkspel besloten met een penaltyserie.

En wat voor een penalty! De strafschop van Panenka was opzienbarend. De middenvelder deed alsof hij de bal keihard trapte, maar eigenlijk wachtte hij rustig op het moment dat de keeper zou duiken, om vervolgens de bal met een zachte stift het doel in te leggen. 

Niemand had ooit zo’n doelpunt gezien. Het vergde enorme brutaliteit en lef. Alles hangt bij deze strafschop af van de timing. Het is bijna niet te geloven dat Panenka op zo’n belangrijk moment zo risicovol durfde te handelen.

Tegenwoordig heeft iedere serieuze strafschopspecialist ‘de Panenka’ in zijn repertoire. Zinedine Zidane kopieerde Panenka bijvoorveeld nog in de WK finale van 2006. Maar niemand zal het origineel vergeten…

naar boven
 
WIST U DAT...
… Voetbalclub Bohemia een kangoeroe in zijn logo heeft? In 1927 reisde de club voor een toernooi naar Australië. De Australische staat Queensland gaf de spelers kangoeroes mee, als cadeau voor hun president. De buideldieren werden gedoneerd aan de dierentuin in Praag en de voetballers kregen de bijnaam kangoeroes.   

… U zelf ook uw conditie op peil kunt houden in Praag? Huur rolschaatsen in Letna, schaats op het ijs van het Oude Stadscentrum, zwem in het Plavecky stadion of fiets in Stromovka park.

… Praag zich kandidaat heeft gesteld voor de organisatie van de Olympische zomerspelen van 2020? Veel inwoners vinden dit echter geen goede idee. Zij vinden dat Praag al genoeg in de belangstelling staat en dat het economisch niet verantwoord is. In 2013 wordt bekend of Tsjechië de spelen mag organiseren.   

naar boven
 
MARTINA NAVRATILOVA
331 weken was Martina Navrátilová de nummer 1 tennisster van de wereld. De Tsjechische sportvrouw heeft 59 grandslam titels op haar naam staan. De 52-jarige Navrátilová groeide op in Revnice, een dorpje in de buurt van Praag. Tennis hoorde bij haar opvoeding. Ze komt uit een vooraanstaande tennisfamilie en de tennisbaan lag naast haar huis.

Ze werd op jonge leeftijd kampioen van Tsjechoslowakije en besloot in 1973 tot het professionele circuit toe te treden. Het beklemmende communisme had grote invloed op de Tsjechische Tennis Federatie. Daarom besloot Navrátilová op 18-jarige leeftijd na de US Open niet meer naar haar vaderland terug te keren. Ze werd officieel Amerikaans staatsburger en boekte grote successen.

Ook buiten de sport is Navrátilová een markant figuur, als voorvechtster van de rechten van homoseksuele vrouwen. Ze was het dan ook niet eens met de politiek van Bush en verruilde in 2008 haar Amerikaanse nationaliteit voor de Tsjechische. 

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u maar mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven.

De stelling van deze maand luidt:

‘Het is goed dat Praag zich kandidaat stelt voor de Olympische Zomerspelen van 2020’

Klik op de stelling om uw mening te geven!


naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Jaarlijkse bijeenkomst van de Velorex in Boskovice Rob Post

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van dat ene kerkje, adembenemende landschap of onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand' en poseert een maand lang op de homepage!

Let op: graag alleen digitale foto's sturen. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze maand en voorgaande maanden.

naar boven
 
NANCY'S COLUMN
IJshockey

'Ik woon hier inmiddels alweer bijna vijftien jaar en had nog nooit kennisgemaakt met de nationale sport ijshockey. De hoogste tijd dus. Elk jaar met kerst hebben we een familie met vijf jongens op bezoek. In de veertien dagen dat ze bij ons verblijven willen ze niet één maar als het kan twee ijshockeywedstrijden bezoeken. Enthousiast geworden door hun verhalen, togen we begin februari naar Liberec, waar de Bílí Tygři (witte tijgers) speelden tegen een club uit Moravië. Ik kan jullie een ding vertellen, je weet niet wat je ziet.'

Lees de hele column.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl
werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN, ARCADIAN en EUNITE. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

EUNITE
Te koop: Vrijstaand huis in Zlata Olesnice

Dit huis is gelegen op een prachtige rustige locatie, met een fraai uitzicht. Ski-liften zijn op vijf kilometer afstand te vinden. Het huis heeft een opbergschuur en een aangelegd terras. Dit huis is zowel geschikt voor permanente bewoning als recreatieve bewoning. Het huis moet nog deels gerenoveerd worden.

- Prijs: va EUR 80.000,-
- Streek/plaats: Noord-Bohemen
- Objectcode: EU087
- Klik hier voor meer info.

naar boven
 
Afmelden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels en pensions boekt u bij Tsjecho Reizen

Praag.nl
5 dgs busexcursie naar Praag va EUR 179

Happyhome
De beste vakantiehuis aanbiedingen in Tsjechië

Camelot Reizen
Camelot Wintersportreizen Intens beleven en genieten!

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en villa's in Tsjechie

Bohemia Travel
Een uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Big Foot
Hotels en huizen in de populairste wintersport plaatsen.

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechie vindt u bij Belvilla

Tsjecho Reizen
Wintersport Tsjechië: Eigen vervoer, bus of vliegtuig!

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Praag.nl
Voor de leukste Praag stedentrips en -tips va EUR 22

Camelot Reizen
Camelot Wintersportreizen Intens beleven en genieten!

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Interbohemia
Maak de eerste stap naar uw welverdiende vakantie

Bohemia Travel
9 dgs busreis Praag en Tsjechie va EUR 479

Big Foot
Boek los een busreis en/of skihuur en skilessen.

Belvilla
Een weekendje weg naar Tsjechie vind u bij Belvilla

Tsjecho Reizen
Boek een hotel in Praag via dé specialist Tsjecho Reizen

Camelot Reizen
Camelot Wintersportreizen Intens beleven en genieten!