nationaal parklonely planetusti nad labemertsgebergteweetjescolumnfoto

Nieuwsbrief editie 96 : Usti nad Labem


DOBRY DEN!
5333 vierkante kilometer bergachtig wandelgebied. Honderden verschillende vogelsoorten, het prachtige Usti nad Labem met zijn stadstheater uit 1908 en museum. En natuurlijk Ruine Strekove. Usti nad Labem behoort met zijn 95.000 inwoners tot een van de kleinere steden van Tsjechië. De stad, gelegen in het noorden van Tsjechië, is geschikt voor reizigers die niet weglopen voor een stevige wandeling. De naam van de stad is gelijk aan de naam van de regio. Tsjechie.nl wilde deze tot noch toe onbekende streek wel eens beter leren kennen.

naar boven
 
BOHEEMS ZWISTERLAND
Een erg populaire plek onder toeristen is het nationaal park Boheems Zwitserland. Dit natuurgebied ligt ten zuiden van de stad Liberec. Op zo’n negentig kilometer afstand van Praag. In het gebied kan veel worden gewandeld en geklommen. De routes worden aangegeven met behulp van verkeersborden. Er zijn zowel korte als lange routes. Een korte route duurt ongeveer 45 minuten. Een lange wandelroute duurt twee uur.

Levensgrote rotsformaties van grijze en bijna witte kalksteen trekken de aandacht van toeristen. Deze steken als hoedjes boven de bomen uit en maken van dit natuurgebied een hemels paradijs. Buiten dat zijn er tal van interessante bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de Hrad Kost. Dit is een kasteel op een groot zandstenen plateau. De kern van dit kasteel dateert uit de veertiende eeuw. Het renaissancedeel is pas later toegevoegd. Hoorgeschal is hét signaal voor de start van een rondleiding.

naar boven
 
LONELY PLANET
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Wij belonen het genie met het juiste antwoord op deze vraag met de Lonely Planet van Tsjechië en Slowakije.

Onze prijsvragen zijn geen hersenkrakers. Pak uw encyclopedie, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Klik hier om mee te doen!

naar boven
 
USTI NAD LABEM
Zo’n vierhonderd jaar voor onze jaartelling waren de Kelten in Tsjechië. Dit is het meest verre punt uit de geschiedenis dat bekend is. Ook de Grieken en Romeinen leefden een tijd in dit gebied. Tijdens de grote volksverhuizingen in de zesde eeuw werden de Germanen verdrongen. Het groot Moravisch rijk ontstond in de negende eeuw.

Sinds 933 is Usti nad Labem het handelscentrum van Tsjechië. Vanaf de negentiende eeuw kwam de industrie op gang.

Transport vond plaats via de rivier de Elbe. Met een lengte van 1164 kilometer en een stroomgebied van 144.000 kilometer is deze rivier een van de belangrijkste in Europa. Deze rivier is al jarenlang een toeristische trekpleister. De Elbe ontspringt in het Reuzengebergte. Via de stad Pardubice en Usti nad Labem stroomt hij vervolgens naar het westen en komt ten zuid-oosten van Dresden, Duitsland binnen. De rivier mondt bij het plaatsje Cuxhaven uit in de Noord-zee.

Het natuurgebied van Noordwest-Bohemen is uitermate geschikt om doorheen te fietsen. Er zijn veel fietspaden. Wanneer u de route langs de rivier volgt, komt u langs een schilderachtig gebied met een groot rotscomplex. Dit bestaat uit bijna vierhonderd zandstenen. Af en toe moet u echt even van uw fiets afstappen om van het uitzicht te genieten.

naar boven
 
ERTSGEBERGTE
Het Ertsgebergte vormt de grens tussen de landen Duitland en Tsjechië. De bergketen is honderdvijftig kilometer lang. De hoogste bergtoppen bevinden zich in het westelijke gedeelte. De Klinovec is de hoogste piek aan de Tsjechische kant (1244 meter).

Op deze bergtop vindt u een uitkijktoren waar u de laagvlaktes met oude vulkaankegels kunt bekijken. Deze zijn tot aan de vlakte bezaaid met windmolens. U kunt deze plek over de weg bereiken of door middel van een ritje in de kabelbaan. Het gebergte dankt zijn naam aan de ertsen die er gevonden werden.

Tegenwoordig is het gebergte vooral bekend als wintersportgebied. Altenberg-Schellerhau is een populaire plaats in dit gebied. Er zijn hier drie verschillende skipistes. Zo is er een zeven kilometer lange blauwe piste, een negen kilometer rode piste en een zwarte piste van een kilometer. De plaats zelf ligt op een hoogte van achthonderd kilometer.
Behalve skiën kunt u hier ook uitstekend wandelen. In Seffen, een plaatsje vlakbij, kunt u als u de uitdaging aandurft de Schwartenberg beklimmen. Deze berg is 788 meter hoog.

Een prima alternatief dus voor mensen die niet zo van skiën houden. Heerlijk lange tochten door uitgestrekte velden en dichtbeboste bergtoppen zijn hier eerder regel dan uitzondering.

naar boven
 
WIST U DAT...
… de ruine Strekove niet mag missen? Deze veertiende eeuwse gotische burcht staat op een honderd meter hoge zwarte rots in een buitenwijk van Usti nad Labem. Je hebt een prachtig uitzicht over de Labem rivier.
 
… de grote trots van de stad het stadstheater is? De neo-barokke schouwburg is gebouwd in 1909 naar een ontwerp van architect Alexander Graf. Nog steeds kun je hier opera en balletvoorstellingen zien.

… Usti nad Labem een van de oudste musea van Noordwest-Bohemen heeft? Het Usti nad Labem museum is in 1876 opgericht voor industriële kunst. Tegenwoordig heeft het een permanente collectie over de geschiedenis van de regio.

naar boven
 
DIERENTUIN
In de 26 hectare grote dierentuin van Usti Nad Labem kunt u meer dan duizend verschillende diersoorten bewonderen. Zeker 240 dieren zijn van over de hele wereld naar deze dierentuin gebracht. In de zomer zijn er tal van activiteiten. Zo kunt u getuige zijn van het voederen en trainen van zeehonden. Ook heeft u de mogelijkheid om een ponytocht te maken door de bossen van deze dierentuin.

Wees niet al te verbaasd als u tijdens deze tocht een paar olifanten voorbij ziet komen. Dit is een vaste traditie. Voor kinderen is het in deze dierentuin goed toeven. Er is een speciale kinderwereld met nepdieren en water attracties. U kunt hier zien hoe de verzorgers de dieren op korte afstand temmen. Zo kunt u de dieren goed bekijken.

Een bijkomend voordeel van deze dierentuin is dat katten, honden en alle ander vierpotige huisdieren, mee naar binnen mogen. Deze hoeft u dus niet de hele dag in uw auto achter een gesloten raampje achter te laten. 
 

naar boven
 
COLUMN RADOMIR
To be or not to be…

'…daar gaat het om. Om met de bekende woorden van Hamlet te beginnen. Er staat een drama op het spel met een dodelijke dolksteek in het eens glorieuze kuuroord Kyselka.'

Lees de column

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Lipno nad Vitava

Foto gemaakt door Harm Dokter

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van dat ene kerkje, adembenemende landschap of onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand' en poseert een maand lang op de homepage!
Let op: graag alleen digitale foto's sturen.

Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze maand en voorgaande maanden.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussiëert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven.

De stelling van deze maand luidt:

'Voor het ultieme fiets of wandelavontuur kunt u het beste naar Ústi nad Labem.'

Klik op de stelling om uw mening te geven!

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN, ARCADIAN en EUNITE. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

Tsjecho reizen. Te koop: appartementencomplex Ski Resort Pec in  Pec pod Snezkou.

-Prijs: Eur 114.000
-Streek/plaats: Noord-Bohemen
-Objectcode: TR719
-Klik hier voor meer info

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl
 

Travel deals


Praag.nl
GRATIS NACHT! Designhotel Andel's Prague va 33,-

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions en rondreizen boekt u hier

Camelot Reizen
Camelot Wintersportreizen Intens beleven en genieten!

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Bohemia Travel
Bohemia Travel heeft een uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Big Foot
Pensions en hotels in de populairste Tsjechische winter-sportplaatsen

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechie vindt u bij belvilla

Praag.nl
Ga samen naar het prachtige Praag va EUR 236

Tsjecho Reizen
Wintersport Tsjechië: Eigen vervoer, bus of vliegtuig!

Camelot Reizen
Camelot Wintersportreizen Intens beleven en genieten!

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Interbohemia
De eerste stap naar uw welverdiende vakantie

Bohemia Travel
Bohemia Travel heeft een uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken

Big Foot
Boek los een busreis en/of skihuur en skilessen

Belvilla
Een weekendje weg naar Tsjechie vindt u bij Belvilla

Tsjecho Reizen
Boek een hotel in Praag via dé specialist Tsjecho Reizen

Camelot Reizen
Camelot Wintersportreizen Intens beleven en genieten!

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Bohemia Travel
Bohemia Travel heeft een uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!