praagse burchtlonely planetfilmdecor sychrovweetjes100valdstejncolumn

Nieuwsbrief editie 98 : Burchten en kastelen


DOBRY DEN!
Eeuwenlang heerste verschillende monarchen over Tsjechië. Stuk voor stuk in het bezit van een eigen kasteel. Tegenwoordig telt Tsjechië daardoor meer dan 2700 paleizen en burchten. Allemaal gebouwd om de landgoederen van de de koningen te beschermen.

Tsjechie.nl zet de mooiste bouwsels voor u op een rij.

naar boven
 
PRAAGSE BURCHT
Het is een van de grootste paleizencomplexen van de wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang: de Praagse burcht. Het kasteel staat op een heuvel in de wijk Hradčany in de hoofdstad van Tsjechië, Praag.

De oorspronkelijke burcht stamt uit 880 en is gesticht door prins Borivoj, de bekendste Boheemse vorst uit de Premysliden dynastie. Borivoj bekeerde veel Tsjechen tot het christendom. Het waren echter latere vorsten die de burcht zijn huidige uiterlijk gaven. 

In de Praagse burcht zie je drie bouwstijlen terug: de romaanse, de gotische en de classicistische. In dit complex van paleizen en kerken hebben door de eeuwen vele koningen residentie gehad. Tegenwoordig huist hier de president van Tsjechië.

Ieder uur wisselt de wacht bij het kasteel. Om twaalf uur 's middags is dit een groot spektakel. In felgekleurde uniformen wisselen de lijfwachten de vlag op de binnenplaats. Dit gebeurt onder luid getrommel en hoorngeschal.

De wijk om de burcht is opvallend genoeg geen openluchtmuseum. Hier wonen en werken nog echte Pragenaren en dat zorgt voor een unieke sfeer.naar boven
 
LONELY PLANET
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Weet u het juiste antwoord, dan maakt u kans op de Lonely Planet van Tsjechië en Slowakije.

Onze prijsvragen zijn geen hersenkrakers. Pak uw encyclopedie, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Klik hier om mee te doen!

naar boven
 
FILMDECOR SYCHROV
Een kasteel dat dient als filmdecor, museum, trouwlocatie en theater moet wel de moeite waard zijn. Het Sychrov kasteel in de noordelijke regio Liberec is een must voor iedere kasteelliefhebber.

Het kleine, barokke kasteel verrees in de zeventiende eeuw. De Franse graaf Kamil Rohan kocht het vervolgens in 1820. Rohan restaureerde het kasteel in neogotische stijl. Zijn voorliefde voor schilderkunst bracht het kasteel een enorme collectie Franse portretschilderijen. De verzameling is de grootste van Centraal-Europa. Naast familieportretten bevat de collectie ook afbeeldingen van staatslieden en leden van de Franse adel.

Niet alleen vanwege de schilderkunst is Sychrov een populaire bestemming. Het hele jaar door worden in het sprookjesachtige kasteel verschillende evenementen georganiseerd. Van conferenties tot trouwerijen en nachtrondleidingen.

naar boven
 
WIST U DAT...
... de regeringkamers in de burcht van Praag twee keer per jaar toegankelijk zijn voor bezoekers? Op de eerste zaterdag na 8 mei en de eerste zaterdag na 28 oktober kunt u hier een kijkje nemen.

... Wallenstein het oudste kasteel van het Boheemse rijk is? Het is omstreeks 1260 gesticht door Jaroslav van Hrustice. Hij was een telg uit de beroemde familie Markvartic, de voorouders van de koning van Wallenstein. 

... het park rond kasteel Sychrov een oppervlakte heeft van 23 hectare? Dat zijn bijna twaalf voetbalvelden.

... op het kasteel Sychrov jaarlijks Schotland Spelen worden gehouden? Teams en individuele sporters beoefenen dan allerlei traditionele Schotse sporten en spellen.

naar boven
 
HONDERDSTE NIEUWSBRIEF
We kunnen het zelf bijna niet geloven maar de HONDERDSTE Tsjechie.nl nieuwsbrief komt er alweer aan. Om dit heugelijke feit te vieren willen wij een lijst samenstellen met de mooiste bestemmingen van Tsjechië. Daar hebben we u voor nodig!

Stuur ons uw lijstje met mooiste Tsjechische bestemmingen. Van de Praagse Burcht tot de Moravische Karst en van Podyji National Park tot de bierbouwerijen in Plzen. Heeft u nog zo’n onontdekt plekje waarover iedereen moet weten? Of een bestemming die gewoon niet aan onze lijst mag ontbreken. Mail ons dan. En wie weet staat uw lievelingsbestemming op nummer 1.


naar boven
 
WALLENSTEIN BURCHT
Een burcht waar roofvogels worden afgericht, maar waar je ook rondleidingen, seizoenstentoonstellingen, concerten en demonstraties van de vechtsport schermen kunt bijwonen. Dit alles is nog maar een kleine greep uit alle activiteiten in en rond de burcht van de familie Wallenstein. 

De burcht werd gebouwd in de 13e eeuw en ligt in de stad Hruba skala. De plek staat bekend om zijn fabelachtige rotsformaties. Het ligt ten zuiden van Turnov in de regio Liberec. 

De Hussieten, een protestantse groepering die aan het begin stond van het Tsjechische nationaal bewustzijn, hadden in de vijftiende eeuw het kasteel in handen. Na de Boheemse Opstand kwam het landgoed onder hoede van Albrecht Wallenstein. Deze maakte de stad Jičín tot hoofdstad van zijn hertogdom.

In 1813 tekende keizer Franz I van Oostenrijk, Tsaar Alexander I van Rusland en koning Friedrich Wilhelm III van Pruisen de ‘Heilige Alliantie’ tegen Napoleon in de conferentiezaal, ook wel bekend als Verdrag van Kalisz. Het verdrag betekende de ondergang van Napoleon. Tegenwoordig is het kasteel een museum.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u maar mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven.

De stelling van deze maand luidt:

‘Voor de mooiste burchten en kastelen bent u in Tsjechië helemaal op de goede plek.’

Klik op de stelling om uw mening te geven!

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Regen in Cesky Krumlov - Familie Lautenbach

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van dat ene kerkje, adembenemende landschap of onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand' en poseert een maand lang op de homepage!

Let op: graag alleen digitale foto's sturen.

Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze maand en voorgaande maanden.

naar boven
 
COLUMN RADOMIR
Paddenstoelen en wilde bijen

'Het lijkt misschien een raar onderwerp voor een column, maar toch is het wel nuttig als u naar Tsjechië reist. Onze columniste Mevrouw Engelen bracht mij door haar column over het Tsjechische ijshockey op dit idee. Maar eerst even een interessant voorafje.
'

Lees de column

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN EN ARCADIAN.

Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

TSJECHO REIZEN. Te koop: appartement Lipno Dreams in Lipno Nad Vltavou.

-Prijs: EUR 191.750
-Streek/plaats: Zuid-Bohemen
-Objectcode: TR637

-Klik hier voor meer info

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Camelot Reizen
Camelot reizen Intens beleven en genieten!

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechie

Bohemia Travel
Uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Praag.nl
Goedkope hotels met vele 3=2 acties va EUR 22

Big Foot
Pensions en hotels in de populairste plaatsen.

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechie vindt u bij belvilla

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome.

Tsjecho Reizen
Wintersport Tsjechië: Eigen vervoer, bus of vliegtuig!

Camelot Reizen
Camelot reizen Intens beleven en genieten!

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Interbohemia
De eerste stap naar uw welverdiende vakantie

Bohemia Travel
Een uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Praag.nl
Goedkope hotels met vele 3=2 acties va EUR 22

Big Foot
Boek los een busreis en/of skihuur en skilessen.

Belvilla
Een weekendje weg naar Tsjechië vindt u bij Belvilla

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome.

Tsjecho Reizen
Boek een hotel in Praag via dé specialist Tsjecho Reizen

Camelot Reizen
Camelot reizen Intens beleven en genieten!

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië