Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van bert  spoorloos 

Tsjechie.nl - Spoorloos

Meer columns van bert...

Sinds ik mijn B&B hier heb in Kutna Hora, komen de belevenissen en de verhalen bijna vanzelf naar mij toe. Zelf heb ik geen idee hoe dat komt. Wel weet ik dat deze plek voor mij en veel van mijn gasten goed voelt. Ondertussen heb ik al gasten die op hun huwelijksreis waren gehad. Hebben twee stellen elkaar gevonden. En zijn er drie van mijn gasten na het verblijf hier naar Tsjechië geëmigreerd. Maar bovenal is het hier lekker vakantie houden en genieten van al het goede.

Het is zomer en heerlijk weer. En zoals dat hoort als B&B-houder moet je ook je eigen relaxstoelen testen op het nodige comfort. Natuurlijk met iets te drinken en een lekker boek. Simpel gezegd. Gewoon lekker onderuit gezakt. Ik zie een auto met Duits kenteken traag mijn oprit oprijden. Nieuwsgierig sta ik op en loop naar de auto toe. Een vrouw stapt uit en ik begroet haar in het Duits. In gebroken Tsjechisch vraagt zij aan mij of ik een kamer vrij heb. Ondertussen loopt haar man, de bestuurder, naar mijn toe en begroet mij in het onvervalst Amerikaans. Ondanks dat ik snel kan schakelen, ben ik even zoekende naar wat er hier voor me staat.

Ze blijken allebei uit Las Vegas, Amerika te komen. Zij is van oorsprong Tsjechische en in de jaren 50 met haar ouders geëmigreerd naar Amerika. In het kort legt zij mij uit dat ze vlak voordat Jan Palach zich in brand stak weer even terug was in Praag. Sindsdien was ze hier niet meer geweest.

Nadat ik ze wat te drinken heb aangeboden en hun kamer heb laten zien, willen ze graag wat gaan eten. Ze nodigen mij uit om mee te gaan. En natuurlijk offer ik mij graag op. Je moet tenslotte wat over hebben voor je gasten, nietwaar. Bij Dacicky zitten we lekker buiten in het zonnetje en komen de verhalen van beide kanten. Haar beiden ouders zijn Tsjechië ontvlucht. En ze is nu opzoek naar haar familie verleden. Hij is als jong persoon vanuit India naar Amerika gekomen voor een beter leven en is nu longarts. Ze hebben lang in de omgeving van New York gewoond. Daar is hij zonder werk komen te zitten en heeft dus gesolliciteerd in Las Vegas. Daar aangenomen en verhuist.

Van binnen moet ik glimlachen. Ik ga van Apeldoorn naar Kutna Hora dat is 870 km. En het heet emigreren. Hij gaat van  New York naar Las Vegas dat is 4000 km en bijna vijf uur vliegen en het heet verhuizen. Voor hem heel normaal en voor mij een hele stap.

De volgende ochtend verzorgt ik voor hun en mijn andere gasten een lekker uitgebreid ontbijt buiten in de tuin. Al gauw komt de vraag of ze nog één of twee nachten kunnen blijven. Gelukkig heb ik plek en kan ik die vraag dus met ja beantwoorden. Daarna vertelt de vrouw dat haar overgrootouders uit Uhlirske Janovice komen. En dat ze daar begraven zijn. Dat is op twaalf km van mij vandaan en ik nodig ze uit om in de namiddag samen opzoek te gaan naar het familiegraf. Graag maken ze van het aanbod gebruik.

In de namiddag ga ik met hun auto samen op weg. De rit ernaartoe en terug zal ik niet gauw vergeten. De man is namelijk een automaat gewend en schakelen blijkt niet helemaal zijn ding. Binnen honderd meter maakt de motor een dusdanig geluid dat mij het gevoel geeft dat we gaan opstijgen. Daarnaast is hij kaarsrechte wegen gewend en zie ik menige bocht gevaarlijk snel voor mij opdoemen.  Ook de bomen zie ik op dat moment niet met een hoog knuffelgehalte. Gelukkig overleef ik de heenreis en na een half uur zoeken op de begraafplaats vinden we uiteindelijk het familiegraf. Wanneer ik het graf bekijk, valt mij de naam op, Taborsky.  De straat waar ik aan woon heeft 3drie namen. Het middelste gedeelte ongeveer 500 meter waar mijn B&B is heeft de naam Taborska.

Ik leg hun dit uit. Zij vertellen mij dat ze mijn B&B gepasseerd hadden en buiten Kutna Hora besloten om terug te gaan. Toeval? Die avond eten we weer gezellig op een andere mooie plek (v Rut hardca) in Kutna Hora. Ook buiten natuurlijk.

Sindsdien komt dit verhaal steeds bij mij boven als ik Derk Bolt via uitzending gemist in spoorloos zie. Dankzij Facebook  heb ik nog vaak contact met hun. Een familielid van hun uit Amerika studeert in Stockholm en komt dit jaar hier ook op bezoek. Zelf komen ze in 2016 weer verblijven in mijn B&B. Leuk en gezellig. Wel neem ik mijzelf voor dat ik dan rijd in mijn auto. Want als ik eerlijk ben tel ik ’s avonds in bed liever schaapjes dan bomen.  


terug | home
Meer columns van bert...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl