Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van bert  Gezellig en knus 

Tsjechie.nl - Gezellig en knus

Meer columns van bert...

Gezellig en knus, als Nederlanders hebben we wat met deze woorden. We hoeven het niet uit te leggen en hebben bij deze woorden gelijk een goed gevoel. Zelf heb ik al geprobeerd om deze woorden te vertalen naar een andere taal, maar kom niet in de buurt van het Hollandse gevoel. Dat is natuurlijk ook weer het mooie van taal.

Gelukkig woon ik wel op een mooie, oude en romantische plek hier in Kutna Hora. En straalt het bourgondische er hier vanaf. Voor mij en mijn gasten is het loopje naar het historisch centrum ideaal. Het kleine stukje wordt zonder dat je het in de gaten hebt al gebruikt om te bedenken waar je gaat eten en wat. En wanneer je dichterbij komt prikkelen de heerlijke geuren je zintuigen.

Wel bestaat het gevaar natuurlijk dat je door die geuren van gedachte kan veranderen. Maar aan de andere kant is dat ook weer leuk. Ik zie het altijd als een cadeau dat uitgepakt moet worden. Je weet niet wat er in zit. De mensen op het terras zie ik dan als visite en maken het feest compleet. Natuurlijk ga ik niet hun eten betalen. Alhoewel de prijs dusdanig is dat het nog zou kunnen ook.

Zo ga ik dus regelmatig lekker uit eten met mijn gasten om ze daarna Kutna Hora te laten zien. Want in het avondlicht is deze plaats nog mooier dan hij overdag al is. Ook hier kan ik dan spreken van knus en gezellig. Door Unesco is dit plaatsje op indrukwekkende wijze mooier geworden. Zonder dat het protserig is of zou bezwijken aan het massa toerisme. Dus ook Unesco weet wat gezellig en knus is. Al blijft het moeilijk om te vertalen.

In feite kun je zeggen dat het merendeel op een gevoel gebaseerd is en wel een heel prettig gevoel. Tenminste voor een hoop mensen. Voor mij zelf maakt het niet uit hoe het heet of hoe je het noemt. Als je, je er maar thuis voelt en zeker op vakantie. Ook weer zo’n woord wat in het Tsjechisch lastig is te vertalen. Zeker omdat je het in verschillende contexten kan gebruiken.

Afijn, ik ben er nog niet uit. Wel ben ik er over uit dat Kutna Hora een geweldige plek is om er te wonen en te werken. Helaas voor degene die op doorreis maar één  à twee dagen aan deze plek besteden, want het gevoel krijgen en even vasthouden is erg prettig. Toch kan ik deze reizigers ook wel begrijpen, want er zijn zoveel mooie plekken. En ook die wil je niet missen.

Kortom keuzes moeten gemaakt worden in het leven. En laten we daar van genieten. Gezellig en knus kunnen we het overal maken. Wie weet kunnen we dan ook nog zeggen dat het bar gezellig was. Ook weer zo’n woord wat lekker klinkt en waar ik totaal niet van weet waar het vandaan komt.

Houden zo zal ik maar zeggen.

 


terug | home
Meer columns van bert...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl