Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van bert  Veborgen Verleden 

Tsjechie.nl - Verborgen Verleden

Meer columns van bert...

Het is alweer januari en ik kijk met plezier uit naar het komende seizoen, ondertussen genietend van de rust die de winter met zich mee brengt. Wandelen en na afloop lekker bij de houtkachel in het restaurant opwarmen. En dat is kan ik zeggen hier geen straf.

Ook gisteren weer lekker van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Met een pivo naast mij en pen en papier de woorden en korte zinnen opgeschreven welke ik nu aan het uitwerken ben voor een nieuw verhaal.

Het is oudejaarsavond en ik zit in Nova Lhota met vrienden gezellig oud en nieuw te vieren. De naam van het dorp betekent vertaalt, nieuw dorp, maar wanneer je dit dorp, op zeven kilometer van Kutna Hora, in rijdt ben je er eigenlijk ook gelijk weer uit.  Het is meer zo’n plek waarbij je denkt wat heb ik hier nou te zoeken. Maar eigenlijk kan ik zeggen, heel veel.

Uitgaande van dat dit dorp nieuw dorp betekent moet er dus ook een oud dorp zijn. Dit plaatsje ligt in een vallei, dat nu onder water staat door het aanleggen van een stuwmeer. Dit is begin jaren zestig aangelegd door de Russen. Bij lage waterstand, zoals nu het geval is kun je de contouren van het dorp zien. Een oude molen, kerk en een weg van minimaal duizend jaar oud zijn nog vaag zichtbaar. Je mag er niet dichtbij komen, want het is waterwinningsgebied. Er staat dus een behoorlijke straf op wanneer je gesnapt wordt. Toch ga ik er binnenkort eens kijken.

Over dit verzonken dorp heeft Josef Kajetan Tyl geschreven. Deze man heeft de tekst van het Tsjechische volkslied geschreven. En dit wetend kijk je heel anders naar deze plek., want het schijnt hier een juweeltje geweest te zijn.

Om bij Nova Lhota te komen kom je eerst door Bylany. Dit dorp is gebouwd bij een van de oudste nederzettingen van Europa. We spreken dan over Neolitische tijdperk. Dit is het tijdperk voor de bronstijd. Ruim drieduizend jaar voor Christus. Onder archeologen is dit het summum. Tevens ligt hier net als bij Stonehenge een groep grote stenen in een cirkel. Deze zijn na de vondst weer toegedekt met aarde.

Dan heb je nog een kapelletje, waarvan ik de sleutel kan vragen om het van binnen te bekijken. Dit kapelletje heeft heilig water wat goed is voor de ogen, via een lange gang onder het kapelletje kun je bij de bron komen.

En als dat nog niet genoeg is heb je net buiten Nova Lhota nog een open veld. Hier is verder niets te zien, maar iedereen noemt het Leipzig. Een bijzondere naam. Door navraag kom je er dan achter dat het vernoemd is naar het Duitse Leipzig, omdat Napoleon na de verloren slag bij Leipzig hier zijn kampement had opgeslagen.

Aan de andere kant van het stuwmeer ligt een eeuwenoude burcht Malesov. Nog steeds in takt en dit is onder andere de verblijfplaats geweest van Jan Zizka, de belangrijkste Generaal van de Hussieten  Hij heeft hier vlakbij de Hussietenoorlog uitgevochten. Nu is deze burcht te bezoeken in de weekenden van de zomer maanden. Prachtig is het dan om hier te staan en de geschiedenis te horen en te beleven. 

Nadat het middernacht is geweest en 2016 begonnen is komen de buren op bezoek. Ook van hen krijg ik deze verhalen nogmaals te horen. Het zijn prachtige verhalen en ik kan op een ander tijdstip de oude foto’s van het verzonken dorp bij hen bekijken. Dus als de winter voorbij is ga ik samen met hun op pad.

Zo hoor ik dus regelmatig  de verhalen van Kutna Hora en omgeving. Zittend in een van de vele gezellige restaurants en binnenplaatsen mijmer ik regelmatig even weg. Als toerist is al deze informatie vaak net even te veel. Je kunt het allemaal niet onthouden.
Voor mij en mijn gasten die net iets langer blijven dan een paar dagen is het heerlijk.

Natuurlijk blijft dit altijd naar meer smaken en ga ik ook in het nieuwe jaar weer opzoek naar het verborgen verleden.terug | home
Meer columns van bert...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl